Δώδεκα χώρες επανεκκινούν τους εμβολιασμούς με την AstraZeneca

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 13:41
UPD:13:42
REUTERS/THILO SCHMUELGEN
A- A A+

Σχεδόν δώδεκα χώρες έχουν ξεκινήσει εκ νέου τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca την Παρασκευή, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και της Βρετανίας δήλωσαν ότι τα οφέλη υπερβαίνουν τους κινδύνους μετά από αναφορές σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων που οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών.

Η επανέναρξη των εμβολιασμών θα πρέπει να συνοδευτεί από μία διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών, τόσο στο εμβόλιο όσο και στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των οποίων τα συμπεράσματα βρίσκονται υπό άνευ προηγουμένου έλεγχο, καθώς οι παραλλαγές του ιού εξαπλώνονται και ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων, τώρα σχεδόν 2,7 εκατομμύρια, αυξάνεται.

Η Ινδονησία ακολούθησε τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλους για να επαναχορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca αφού ανέστειλαν εμβολιασμούς μετά από αναφορές για περίπου 30 περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κατέληξε σε ένα σαφές συμπέρασμα ότι τα οφέλη του εμβολίου στην προστασία των ανθρώπων από θάνατο ή νοσηλεία που σχετίζεται με την Covid-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Ωστόσο, ο EMA δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί οριστικά η σχέση μεταξύ αυτών των περιστατικών και της δόσης και ότι θα συνεχίσει τον έλεγχό της, μαζί με τη Βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία προϊόντων φαρμακευτικής και υγειονομικής περίθαλψης (MHRA).

«Αυτό είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», δήλωσε ο διευθυντής η Έμερ Κουκ του ΕΜΑ στη χθεσινή ενημέρωση. «Αν ήμουν εγώ, θα εμβολιαζόμουν αύριο.»

Ο EMA είπε ότι θα ενημερώσει ο πόρισμά του σχετικά με το εμβόλιο για να συμπεριλάβει μια εξήγηση για τους ασθενείς σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τις πληροφορίες για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί να ζητήσουν ιατρική βοήθεια μετά τον εμβολιασμό.

Μετά την κίνηση του EMA, άλλοι προσπάθησαν επίσης να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο θεωρείται παγκοσμίως ως σημαντικό πλεονέκτημα λόγω των σχετικά εύκολων απαιτήσεων αποθήκευσης και μεταφοράς και της φθηνής τιμής, σε σύγκριση με τα εμβόλια mRNA της Pfizer και της Moderna.

«Σε αυτό που πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε είναι ότι αυτό είναι απίστευτα καθησυχαστικό. Οι διαδικασίες λειτουργούν, γίνεται η παρακολούθηση της ασφάλειας που όλοι περιμένουμε από τις αρχές μας », δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης στο ραδιόφωνο του BBC, αφού και οι δύο ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν μετά από αναφορές θρόμβων αίματος.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια, αλλά στο τέλος είναι ο ιός που πολεμούμε, όχι τα εμβόλια».

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάζεται με την AstraZeneca για το εμβόλιο.

Η Γερμανία επανέλαβε τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca από την Παρασκευή το πρωί, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί με αυτό σήμερα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει το ίδιο, στο ίδιο μονοπάτι με την Κύπρο, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η Ισπανία θα συνεχίσει τους εμβολιασμούς από την Τετάρτη. Ο Καναδάς υποστήριξε επίσης το εμβόλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή