Μέτρο προσωρινό, αλλά...

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 08:15
INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ VOLITAKIS
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Είκοσι χώρες απαιτούν πιστοποιητικό εμβολίου για τον κίτρινο πυρετό ως προϋπόθεση εισόδου στη χώρα για όλους τους ταξιδιώτες, παιδιά άνω των 9 μηνών και ενήλικες.

Από το καλοκαίρι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό στην Ευρώπη μια κάποια ομαλότητα θα φέρει. Αυτό τουλάχιστον θέλει η Κομισιόν, που άναψε «πράσινο» στην αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσω εναρμονισμένου ψηφιακού εργαλείου, που θα καλύπτει τρεις τύπους πιστοποιήσεων: εμβολιασμού (θα αρκεί μία δόση ή θα είναι απαραίτητες και οι δύο;), τεστ και ανάρρωσης από την Covid-19.

Τα πιστοποιητικά θα είναι διαθέσιμα δωρεάν. Τα εμβόλια είναι επίσης δωρεάν, αλλά τα τεστ δεν είναι. Επομένως, οι διακρίσεις δεν αποφεύγονται εις βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί η σειρά τους αργεί, είτε γιατί δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους, είτε γιατί έχουν αμφιβολίες, είτε γιατί δεν θέλουν.

Όλοι θέλουν άνοιγμα της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας. Οι καραντίνες κοστίζουν και τα lockdowns μετά από ένα χρόνο περιορισμών ξεφτίζουν. Όλοι θέλουν να λήξει η πανδημία. Μέχρι ο ΠΟΥ να δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, οι Ευρωπαίοι θα είναι με το υγειονομικό διαβατήριο υπό μάλης.

Μέτρο προσωρινό, για να σωθεί ο τουρισμός.

Μέτρο προσωρινό, που όμως δημιουργεί προηγούμενο. Δεν πιστεύω να παραμένει κάποιος τόσο αφελής, ώστε να θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία πανδημία που αντιμετωπίζουμε, έστω κι αν δύσκολα η επόμενη σε μέγεθος και επιπτώσεις την συναγωνιστεί.

Μέτρο προσωρινό για τα ταξίδια ή θα απλωθεί και στον ιδιωτικό τομέα για την εύρεση εργασίας, για να παρακολουθήσει κάποιος μια ταινία, να πάει σε ένα εστιατόριο ή μια συναυλία; Το ενδεχόμενο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στη Βρετανία περισσότεροι από τους μισούς διευθυντές θέλουν να γίνουν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί για το προσωπικό που επιστρέφει στη δουλειά, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Μέτρο προσωρινό, με το τοπίο θολό, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο διαρκεί η εμβολιαστική ανοσία, παραμένει ασαφές πόση προστασία παρέχουν τα εμβόλια έναντι της μετάδοσης, ενώ αβεβαιότητα υπάρχει και για τη διάρκεια της φυσικής ανοσίας έπειτα από λοίμωξη.

Μέτρο προσωρινό, ενώ ακόμη οι εμβολιασμοί προχωρούν με ρυθμό ευρωπαϊκό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή