Μ. Δερμιτζάκης: Πολιτικές και όχι επιστημονικές οι αποφάσεις για το εμβόλιο AstraZeneca

Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 15:48
UPD:15:56
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Πολιτικές και όχι επιστημονικές είναι οι αποφάσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών, να αναστείλουν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της σουηδο-βρετανικής εταιρείας AstraZeneca, τόνισε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Ο Κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε μάλιστα ότι τα περιστατικά θρόμβωσης που αναφέρθηκαν είναι τόσο λίγα, που δεν  δικαιολογούν την αναστολή των εμβολιασμών. «Η Ευρώπη ασχολείται με μικρότητες, και η προσέγγιση στο ζήτημα με τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν είναι επιστημονική και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βλάψει την ευρωπαϊκή στρατηγική των εμβολιασμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 

Όσον αφορά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, ο κ. Δερμιτζάκης, επεσήμανε την αναγκαιότητα να λειτουργήσει η αγορά και λοιπές δραστηριότητες συντεταγμένα, αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα του ποταμιού. «Όταν το ποτάμι ξεφεύγει, είναι καλύτερο να το βάλεις στη σωστή ροή παρά να του βάλεις ένα τοίχο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Διευκρίνισε ωστόσο, ως προς το άνοιγμα, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια νέα επικοινωνιακή πολιτική, προσθέτοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να βγουν με αλλαγή στην ψυχολογία, αλλά και μια διαφορετική φιλοσοφία. 

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε πως θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή