Την ανάγκη για άνοιγμα των σχολείων, ειδικά των λυκείων και πανεπιστημίων που δέχονται πίεση, αλλά και το μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων μέσα στον Απρίλιο, επεσήμανε σε συνέντευξή του το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ σημείωσε ότι ο Μάρτης θα χαρακτηριστεί από την αποφόρτιση στο σύστημα Υγείας, καθώς και τη δυνατότητα επαρκούς νοσηλείας, προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία, ενώ τον Απρίλιο, θα επαναλειτουργήσουν κάποιές δραστηριότητες θα λειτουργήσει περισσότερο εκτονωτικά για να λειτουργήσουν κάποιες δραστηριότητες.
Παράλληλα εξέφρασε αισιοδοξία για τον Μάιο, που όπως υποστήριξε, θα υπάρξει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη, τονίζοντας ωστόσο ότι το θέμα της εστίασης παρουσιάζει μεγαλύτερη σοβαρότητα σε σχέση με άλλες δραστηριότητες. Υπογράμμισε επίσης, ότι σήμερα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει για να προχωρήσει σε περεταίρω εισηγήσεις.
Σημείωσε μάλιστα, ότι υπάρχει διάθεση για συντεταγμένο σταδιακό άνοιγμα, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις τελικές αποφάσεις, παρόλο που η κοινωνική και οικονομική ανάγκη είναι μεγάλη, διότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν παρουσιάσουν κάποια σταθεροποίηση, ειδικά ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων.
«Υπάρχει μια διάθεση ανοίγματος κοινωνίας και οικονομίας», επεσήμανε ο κ. Γώγος, «τουλάχιστον με τα πιο απλά μέτρα στην αρχή και μετά τα σημαντικά. Δεν είναι θέμα μόνο αγοράς, είναι και η εκπαίδευση», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής τόνισε ότι δεν θα επηρεάσει σημαντικά το επίπεδο επιδημιολογικής φόρτισης το άνοιγμα των κομμωτηρίων, όμως τα υπόλοιπα, όπως υποστήριξε, θα πρέπει να έρθουν σταδιακά από τις αρχές Απριλίου και σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, «να προχωρήσουμε σε Plan B», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «δε θέλουμε να ανοίγουμε και να κλείνουμε σε λίγο, και μάλιστα παραμονή γιορτών, ενώ σε λίγο καιρό θα έρθει και το καλοκαίρι». « Δεν πρέπει να συμβεί αυτό και δεν το θέλουμε κιόλας», είπε.
Εξήγησε όμως, πώς οι πολίτες, θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες και να λειτουργούν συντεταγμένα . Το λιανεμπόριο, ανέφερε, όπως λειτούργησε, δηλαδή με click away ή click inside, δεν επιβαρύνει σημαντικά. Παρόλα αυτά η κινητικότητα, επιβαρύνει.
Ερωτηθείς για το εμβόλιο της AstraZeneca και για την ανησυχία που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής εξήγησε πως ότι «θα πράξουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΜΑ και της Επιτροπής Εμβολιασμών».
Τόνισε δε ότι οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες, περίπου 2 στο εκατομμύριο, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να μην αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους.