«Μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων, αν δεν παραδίδονται δόσεις στην ΕΕ

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2021 10:03
UPD:10:09
REUTERS/AMANDA PEROBELLI
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει κουραστεί να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος» στο θέμα της αργής διάθεσης των εμβολίων, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει πιέσεις για την διαχείριση της πανδημίας.

Σε μια φλογερή αντεπίθεση ενάντια στην κριτική που δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους «κινούνται»  οι  εμβολιασμοί κατά του Covid-19 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επικεντρώθηκε για άλλη μια φορά στις φαρμακοβιομηχανίες,  και ειδικά στην AstraZeneca η οποία, όπως υποστήριξε, δεν είχε «στοκάρει» δόσεις καθώς άρχισε την παραγωγή της στην Ευρώπη.

Εφόσον η AstraZeneca «δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν έφτασαν στην Ευρώπη (οι συμφωνημένες δόσεις), έχουμε πρόβλημα όταν  βλέπουμε ότι οι δόσεις που παράγονται στην Ευρώπη πηγαίνουν κάπου αλλού», είπε σε μια ομάδα γυναικών δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. «Νομίζω ότι είναι ευθύνη της εταιρείας να οργανώσει τις παραδόσεις της», πρόσθεσε.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς, ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται. Τη Δευτέρα, οι συνολικοί θάνατοι από Covid-19 ξεπέρασαν τους 100.000 στην Ιταλία, καθιστώντας την έκτη χώρα που πέτυχε το ζοφερό ορόσημο. Οι καθημερινές λοιμώξεις στη χώρα επιταχύνονται και έφτασαν στο υψηλό των τριών μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Η AstraZeneca έχει μέχρι τώρα παραδώσει περίπου 10,7 εκατ. δόσεις  στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. Η εταιρεία έχει συμφωνήσει να παραδώσει  40 εκατ. δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι αργές παραδόσεις της AstraZeneca μπορούν εν μέρει να εξηγούν τους αργούς εμβολιασμούς στην ΕΕ. Το μπλοκ μέχρι στιγμής έχει δώσει 9,1 δόσεις ανά 100 άτομα, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 27 δόσεις  ανά 100 άτομα και σχεδόν 35 ανά άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, θα επιταχύνει σημαντικά  την εκστρατεία εμβολιασμού και στοχεύει να εμβολιάσει  έως και 10 εκατ. άτομα την εβδομάδα από τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, ένας τόσο φιλόδοξος στόχος, τον οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς  την Κυριακή, θα απαιτούσε από τη Γερμανία να ανεβάσει εντυπωσιακά την ταχύτητα των εμβολιασμών της. Η χώρα έχει χορηγήσει περίπου 7,3 εκατ. δόσεις από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί πριν από 10 εβδομάδες.

Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς,  βρίσκονται αντιμέτωπες με το δίλημμα σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για τα εμβόλια που παράγονται εντός του μπλοκ και εξάγονται σε περιοχές εκτός ΕΕ.

Η Ιταλία την περασμένη εβδομάδα «μπλόκαρε»  τις εξαγωγές του εμβολίου της AstraZeneca  στην Αυστραλία, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά έναν πρόσφατο κανονισμό της ΕΕ. «Εάν μια εταιρεία δεν παραδώσει, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τις εξαγωγές», σημείωσε η Φον Ντερ Λάιεν. «Από την αρχή υποστήριξα την Ιταλία στην απόφασή της, διότι, όπως βλέπουμε, η AstraZeneca παραδίδει κάτω από το 10% αυτού» είχε αρχικά συμβληθεί για το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Κομισιόν, τα πράγματα βελτιώνονται στην ΕΕ και  η μηνιαία παραγωγή εμβολίων πρόκειται να διπλασιαστεί. Η Κομισιόν βλέπει παραγωγή 90 έως 100 εκατ. δόσεων το μήνα μέχρι το τέλος Μαρτίου.

«Αν κοιτάξετε τον υπόλοιπο κόσμο, είμαστε πολύ καλά όσον αφορά τον εμβολιασμό και τα ποσοστά εμβολιασμού αυξάνονται», δήλωσε η Φον Ντερ Λάιεν.

Οι κυβερνήσεις βασίζονται στις αυξημένες παραδόσεις των διαθέσιμων εμβολίων, καθώς και στην έγκριση των υποφήφιων, για να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και την διεκδίκηση του «τείχους ανοσίας».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μαμερ διευκρίνισε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ότι η πρόβλεψη για 300 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο λαμβάνει υπόψη όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση, όπως αυτό της Johnson & Johnson το οποίο αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από τους ρυθμιστικούς φορείς αυτή την εβδομάδα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή