Ε.Ε.: Ακαρπες οι συζητήσεις στη σύνοδο κορυφής για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2007 09:16
A- A A+

Ακαρπες απέβησαν οι πρώτες συζητήσεις στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών για μιά νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Ευρωσύνταγμα, υποχρεώνοντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να δηλώσει ότι "ακόμη είναι αδύνατον να πει κάποιος αν θα υπάρξει συμφωνία".

"Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε αν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία, αλλά υπάρχει διάθεση από όλες τις πλευρές να βρεθεί", τόνισε η Μέρκελ μετά το επίσημο δείπνο των 27 ηγετών στην βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, οι διαπραγματεύσεις που απειλούνται να οδηγηθούν σε αποτυχία λόγω των σκληρών θέσεων της Πολωνίας και της Βρετανίας, διεξάγονται πάντως "σε μια ατμόσφαιρα που δεν σημαδεύεται από απειλές αλλά από κατανόηση".

"Ουδείς λέει ότι δεν θέλει να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά παραμένουν πολλά θέματα ανοικτά, θέματα που είναι αρκετά σύνθετα", τόνισε η Μέρκελ.

"Η ατμόσφαιρα είναι καλή" επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ένθερμος υπερασπιστής του Ευρωσυντάγματος που απορρίφθηκε από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς το 2005. "Προς το παρόν πάντως δεν βλέπω πολύ μεγάλη πρόοδο", τόνισε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προβλήματα από την Πολωνία και τη Βρετανία.

Η Πολωνία αντιτίθεται στο νέο σύστημα ψηφοφορίας στην ΕΕ αξιώνοντας περισσότερες ψήφους από ότι δικαιούται με βάση τον πληθυσμό της. Ο Πολωνός πρόεδρος τόνισε μάλιστα ότι το σύστημα ψηφοφοριών που προτείνεται και που προβλέπει ότι μια απόφαση μπορεί να ληφθεί αν συγκεντρώνει το 55% των χωρών μελών και το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ευνοεί κυρίως τη Γερμανία.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μάλιστα έγινε μιά συνάντηση της Μέρκελ με τον Πολωνό πρόεδρο Λεχ Κατσίνσκι, παρουσία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Λιθουανού, Βάλντας Αντάμκους.

Στη συνάντηση αυτή, ο Νικολά Σαρκοζί πρότεινε στην Πολωνία μια συμβιβαστική λύση για να αρθεί το αδιέξοδο,όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας, Νταβίντ Μαρτινό. "Πρόκειται για μία τεχνικού τύπου πρόταση, του τύπου του "συμβιβασμού των Ιωαννίνων", που είχε επιτευχθεί μεταξύ των χωρών μελών το 1994 επί ελληνικής προεδρίας με πρωτοβουλία της Ισπανίας. Ο λεγόμενος "συμβιβασμός των Ιωαννίνων" επιτρέπει σε μια μικρή ομάδα χωρών να ζητήσει την επανεξέταση μιας απόφασης, όταν το σύνολο των ψήφων τους είναι κοντά στο απαιτούμενο όριο απόρριψης της πρότασης.

Οι Πολωνοί θεωρούν πάντως και αυτή τη συμβιβαστική πρόταση ανεπαρκή και αξιώνουν να περιληφθούν κι άλλα στοιχεία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Πολωνός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθούν και πάλι σήμερα το πρωί σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου. Η Μέρκελ θέλει να διοργανωθεί άμεσα μια διακυβερνητική διάσκεψη των 27 για την εκπόνηση της νέας ευρωπαικής συνθήκης, πριν τις ευρωεκλογές του 2009.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή