Η Γαλλία επέκρινε το σχέδιο συμμαχίας της Δανίας και της Αυστρίας με το Ισραήλ όσον αφορά τα εμβόλια κατά της Covid-19, εκτιμώντας πως το «ευρωπαϊκό πλαίσιο» παραμένει το πλέον κατάλληλο για να εγγυηθεί την «αλληλεγγύη» στους κόλπους της ΕΕ.
«Πεποίθησή μας παραμένει ξεκάθαρα ότι η πιο αποτελεσματική λύση για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του εμβολιασμού πρέπει να συνεχίσει να βασίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», υπογράμμισε χθες, Τετάρτη, το βράδυ η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Στην πραγματικότητα αυτό είναι που εγγυάται την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη, η οποία είναι περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ, και τη συλλογική αποτελεσματικότητά μας», πρόσθεσε.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντερικσεν πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στο Ισραήλ με τον πρωθυηπυοργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να αρχίσουν μια σύμπραξη για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς, η οποία αφορά τόσο την παραγωγή όσο και την έρευνα.
Ο Κουρτς θεωρεί πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι «υπερβολικά αργός» στην έγκριση των εμβολίων και πως δεν είναι πλεόν δυνατό «να εξαρτιόμαστε αποκλειστικά από την ΕΕ» για τα εμβόλια δεύτερης γενιάς που προορίζονται να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές μεταλλάξεις του ιού.
Για τη Γαλλία, «το πρωταρχικό διακύβευμα είναι αυτή τη στιγμή να εισφέρουμε από κοινού τους πόρους μας για να αυξήσουμε τις δυνατότητες παραγωγής στην Ευρώπη».
Η διαδικασία της αδειοδότησης για την ευρωπαϊκή αγορά θα επιταχυνθεί εξάλλου με την εφαρμογή μιας «επείγουσας διαδικασίας» για τα εμβόλια που θα είναι προσαρμοσμένα στα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, συνέχισε το Κε ντ' Ορσέ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διπλασιάζει τις προσπάθειες για την ανάπτυηξη εμβολίων δεύτερης γενιάς, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου δοκιμών εμβολίων», σημείωσε ακόμη.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν παραδέχθηκε χθες, Τετάρτη, πως υπάρχουν «μερικές φορές βαριές ελλείψεις» στην πολιτική της ΕΕ για τα εμβόλια, όμως εξέφρασε τη λύπη του για τους «πειρασμούς απόσχισης».
Αυστρία και Δανία συζητούν με το Ισραήλ για τα εμβόλια
Η στενή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στην έρευνα και παρασκευή εμβολίων θα βρεθεί στο επίκεντρο της μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Ισραήλ ο ομσσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης και των συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τις οποίες θα ακολουθήσει το απόγευμα κοινή συνέντευξη Τύπου, θα παρουσιαστεί το "πράσινο διαβατήριο", ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό με την μορφή εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο, που καταγράφει τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 και έχει ήδη θεσπιστεί στο Ισραήλ.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αιτιολογεί την επιδίωξη αυτής της συνεργασίας για τα εμβόλια με το γεγονός ότι οι παραγγελίες που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παραδόθηκαν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν και, όπως ο ίδιος τόνιζε την παραμονή της επίσκεψης, "ο στόχος πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι και, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, να προσαρμοστούν τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες το συντομότερο δυνατό ή να παραχθούν γρήγορα νέα και όσο το δυνατόν αυτόνομα".
Καθώς η πρωτοβουλία του θεωρήθηκε ευρέως ως κριτική κατά της ΕΕ, ο καγκελάριος κατέστησε σαφές χθες, Τετάρτη, ότι η συμμαχία με το Ισραήλ και τη Δανία δεν πρέπει να νοηθεί ως απομάκρυνση από την ΕΕ, τονίζοντας ο ίδιος ότι "σίγουρα δεν πρόκειται για εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού δρόμου και η πρακτική δεν στρέφεται εναντίον κάποιου, αλλά είναι μία προσπάθεια να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο".
Εργοστάσιο παρασκευής στην Αυστρία
Νωρίτερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η Αυστρία, η Δανία και το Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε διάλογο με τους κατασκευαστές εμβολίων Pfizer και Moderna σχετικά με τη δημιουργία δικών τους εγκαταστάσεων παραγωγής και μάλιστα η Αυστρία φέρεται να έχει ήδη εντοπίσει μια πιθανή τοποθεσία για ένα τέτοιο εργοστάσιο εμβολίων.
Την Τρίτη, πριν από το ταξίδι του στο Ισραήλ, ο καγκελάριος είχε συνάντηση στη Βιέννη με εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, όπως οι Pfizer, Novartis, Polymun και Bohringer Ingelheim, με στόχο να συνδυαστούν οι δυνατότητες της Αυστρίας στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 και μεθόδων θεραπείας και να ενσωματωθούν στις συνομιλίες με τη Δανία και το Ισραήλ για κοινή παραγωγή εμβολίων.
Το Ισραήλ έχει ήδη εισαγάγει ένα ηλεκτρονικό διαβατήριο που επιβεβαιώνει την ανοσοποίηση κατά της Covid-19, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε επίσης συμφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το αποκαλούμενο "πράσινο διαβατήριο", το οποίο υποστηρίζεται έντονα από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία ξεκίνησε αργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ θεωρείται πλέον „παγκόσμιος πρωταθλητής εμβολιασμού", με περισσότερους από τους μισούς ενήλικες Ισραηλινούς να έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά.
Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο για το Πράσινο Διαβατήριο έως τις 17 Μαρτίου.
Τρεις άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, επέλεξαν τα ρωσικά και τα κινεζικά εμβόλια έξω από κάθε ευρωπαϊκό συντονισμό.