«Έφτασε η στιγμή της αλήθειας»

Νέα συμβιβαστική πρόταση στην Πολωνία
Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2007 19:45
UPD:20:08

O Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συνομιλεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ

A- A A+

Στη «στιγμή της αλήθειας» έχει φτάσει η σύνοδος των «27» στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας, Νταβίντ Μαρτινόν, μετά τη «νέα συμβιβαστική πρόταση» που πρότειναν στην Πολωνία ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας ¶γκελα Μέρκελ.

«Δεν βρεθήκαμε ποτέ τόσο κοντά σε μια συμφωνία, αλλά και σε μια ασυμφωνία», είπε ο Μαρτινόν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Γάλλος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η πολωνική ηγεσία μελετά τη νέα πρόταση που της έγινε όσον αφορά το σύστημα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, συγκάλεσε κατεπειγόντως τους αντιπροέδρους της κυβέρνησής του και συμμάχους του στον κυβερνητικό συνασπισμό για να συζητήσει μαζί τους την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγει στις Βρυξέλλες ο δίδυμος αδελφός του και πρόεδρος της χώρας, Λεχ Κατσίνσκι.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιαν Τζιέτζιτσακ, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι έχει επιτευχθεί κάποια συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ και της Πολωνίας. Τόνισε όμως ότι ο πρωθυπουργός είναι «ικανοποιημένος» από τις σκληρές διαπραγματεύσεις της πολωνικής αντιπροσωπείας.

Οι αντιπρόεδροι της πολωνικής κυβέρνησης είναι ο Αντρέι Λέπερ, αρχηγός του λαϊκιστικού κόμματος "Αυτοάμυνα", ο Ρόμαν Γκίρτιχ, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος "Ένωση Πολωνικών Οικογενειών", ο συνεργάτης των αδελφών Κατσίνσκι Πρζέμισλαβ Γκοσιέφσκι και η ανεξάρτητη υπουργός Οικονομίας Ζίτα Γκιλόφσκα.

Ως γνωστόν, οι Πολωνοί ζητούν επαναστάθμιση των ψήφων των κρατών-μελών στη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων. Η συμφωνία του 2004 προβλέπει ότι μια απόφαση λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία όταν συγκεντρώνει το 55% του αριθμού των κρατών-μελών και το 65% του πληθυσμού. Η Πολωνία θεωρεί ότι αυτή η διευθέτηση ευνοεί τη Γερμανία λόγω του μεγέθους της σε βάρος των δικών της συμφερόντων.

Συμφωνία για τον νέο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι «27» κατέληξαν σε ευρεία συμφωνία για τον τίτλο, το ρόλο και τις εξουσίες που θα έχει ο επόμενος επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή