Μήνες βρίσκεται ακόμα μακριά η Ευρωπαϊκή Ένωση προτού μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το ευρωπαϊκό διαβατήριο εμβολιασμού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως αναφέρεται μάλιστα, αυτή η καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο άλλη μία τουριστική περίοδο για τον κλάδο της εστίασης και τους αερομεταφορείς που δραστηριοποιούνται στις χώρες του μπλοκ.
Το τεχνικό έργο σε μια ψηφιακή πλατφόρμα για τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας των ταξιδιωτών μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε στις εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
Πέρα από αυτό, υπάρχουν νομικά εμπόδια, η πρόκληση της συμφωνίας σε πεδίο εφαρμογής του προγράμματος και η επίλυσης των «δύσκολων» ιατρικών ερωτήσεων.
Το σύστημα που αναπτύσσεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβεβαιώνει ότι οι κάτοχοι των πιστοποιητικών έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε τεστ και έχει επιβεβαιωθεί πως είναι αρνητικοί στον ιό, είτε έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχουν αναρρώσει από τον ιό.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ διαφωνούν με τη χρήση των πιστοποιητικών, με τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, να πιέζουν για ταχεία εισαγωγή τους ώστε να μπορέσουν να επιτρέψουν την επιστροφή των ταξιδιών και άλλων δραστηριοτήτων όπως η εστίαση, τουλάχιστον για ένα τμήμα του πληθυσμού .
Η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν εναντιωθεί, εκφράζοντας ανησυχίες τους.
Οι αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία ζητούν επίσης να χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Η ΕΕ συνεργάζεται για τις τεχνικές πτυχές του πιστοποιητικού με τη Διεθνή Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το υπόμνημα που επικαλείται το Bloomberg ζητά από τα κράτη μέλη του μπλοκ να υποβάλουν σχόλια προτού η Κομισιόν παρουσιάσει μια νομοθετική πρόταση αργότερα αυτό το μήνα.
Μεταξύ των ζητημάτων που πρέπει ακόμη να επιλυθούν είναι κατά πόσο τα πιστοποιητικά θα χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ και τι θα σημαίνει για ταξίδια εκτός του μπλοκ.
Ένας κίνδυνος για την ΕΕ είναι αν τα μέλη που εξαρτώνται από τον τουρισμό γίνουν ανυπόμονα και προχωρήσουν στις δικές τους διμερείς συμφωνίες με εξωτερικές χώρες, θέτοντας σε κίνδυνο την ενότητα. Το Bloomberg αναφέρει ως παράδειγμα τη χώρα που μας που τον περασμένο μήνα κατέληξε σε συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης εμβολιασμών με το Ισραήλ. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, «με διάφορους βαθμούς προόδου», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης την περασμένη εβδομάδα. «Φυσικά και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα μπορέσει να συνεργαστεί και να εξαλείψει την ανάγκη διμερών συζητήσεων και συμφωνιών», δήλωσε ο Θεοχάρης σε ταξιδιωτικό πάνελ του Bloomberg.
Η ΕΕ πρέπει επίσης να καθιερώσει μια κοινή προσέγγιση για την «απόδειξη της ανάρρωσης» από τον Covid, σύμφωνα με το σημείωμα της 2ας Μαρτίου. Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό ένα άτομο που έχει αναρρώσει από την ιό είναι άνοσο, αν φέρει τον κίνδυνο της επαναμόλυνσης και αν το σώμα του θα είναι ανθεκτικό σε αναδυόμενες παραλλαγές του ιού.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ αγωνίζονται να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους και να θέσουν υπό την πανδημίας προτού οι μεταλλάξεις «εκτροχιάσουν» την κατάσταση. Με τη συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού να μην έχει ακόμη εμβολιαστεί, και τον ιό να εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται, η ΕΕ προετοιμάζει μια «συντονισμένη απόκριση σε περίπτωση που μια νέα παραλλαγή του ιού εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, ειδικά εάν πρόκειται για μια παραλλαγή ανθεκτική στο εμβόλιο».
Το εσωτερικό υπόμνημα καλεί τα κράτη μέλη να «προ-συμφωνήσουν για το φάσμα των μέτρων έκτακτης ανάγκης που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν σε μια τέτοια περίπτωση, όσον αφορά τα τεστ, την καραντίνα», καθώς και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Η Κομισιόν, τέλος, επεξεργάζεται ήδη συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες εξ ονόματος των κρατών μελών του μπλοκ, για την αγορά ενισχυτικών ή νέων εμβολίων που θα προσφέρουν προστασία από τις νέες παραλλαγές του ιού.
naftemporiki.gr