Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech θα μπορούσε να τερματίσει την πανδημία, σύμφωνα με ισραηλινή μελέτη

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 06:54
UPD:07:21
REUTERS/AMMAR AWAD
A- A A+

Το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech εμφανίστηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά του νέου κορωνοϊού σε μια μελέτη με την συμμετοχή σχεδόν 1,2 εκατ. ατόμων στο Ισραήλ. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της υγείας, δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να τερματίσουν την πανδημία.

Η χορήγησηδύο δόσεων του εμβολίου απέτρεψε το 94% των περιπτώσεων Covid-19 σε 596.618 άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και 1 Φεβρουαρίου, περίπου το ένα τέταρτο των οποίων ήταν άνω των 60 ετών, ανέφεραν ομάδες από το Ινστιτούτο Έρευνας Clalit και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine.

Οι ερευνητές αντιστοιχούσαν κάθε εμβολιασμένο άτομο με κάποιον που δεν είχε εμβολιαστεί, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη ανάλυση του κατά πόσον εξαιρετικά αποτελέσματα ήταν όντως στον πραγματικό κόσμο τα αποτελέσματα προηγούμενης κλινικής μελέτης.

Ήταν τόσο αποτελεσματικό, στην πραγματικότητα, που εξωτερικοί εμπειρογνώμονες υπστήριξαν ότι με αρκετά μεγάλη χρήση μπορεί να είναι δυνατόν να σταματήσει η πανδημία.

«Αυτό είναι το είδος του εμβολίου που μας δίνει ελπίδα ότι η ασυλία της αγέλης μπορεί να είναι δυνατή», δήλωσε η Ρέινα Μακιντίρε, καθηγήτρια βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Στα επίπεδα αποτελεσματικότητας που παρατηρούνται στο Ισραήλ, είπε, ο εμβολιασμός περίπου 60% έως 70% του πληθυσμού θα πρέπει να είναι αρκετός για την πρόληψη λοιμώξεων, καθώς και ασθενειών και θανάτου και «έχουν την καλύτερη πιθανότητα επανάληψης της φυσιολογικής ζωής και ανοίγματος της κοινωνίας».

 «Πρόκειται για την πρώτη ελεγμένη από ομότιμους (peer-reviewed) απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Ράις, ένας από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης αυτής, η οποία αναρτήθηκε χθες Τετάρτη στον ιστότοπο της επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Ως εδώ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποδεικνυόταν με κλινικές δοκιμές, που είχαν γίνει μεν σε δείγματα χιλιάδων προσώπων, αλλά όχι σε πραγματικές συνθήκες, που συνεπάγονται πολύ μεγαλύτερη ποικιλία ληπτών και συμπεριφορών, καθώς και την αντιμετώπιση προκλήσεων, ιδίως ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα πρέπει να διατηρείται σε πάρα πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Η μελέτη διενεργήθηκε με βάση τα δεδομένα 1,2 εκατ. ανθρώπων στους οποίους προσέφερε φροντίδες ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς υγείας του Ισραήλ (η Clalit Health Services), από την 20ή Δεκεμβρίου 2020 ως την 1η Φεβρουαρίου 2021. Κατά την περίοδο που έγινε η μελέτη, το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εξαπλωθεί ήδη στο Ισραήλ, κάτι που κάνει ακόμα πιο ενδιαφέροντα τα αποτελέσματά της.

Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι συγγραφείς συμπέραναν ότι ο εμβολιασμός μείωσε κατά 94% τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού που οδήγησαν στην εκδήλωση συμπτωμάτων του COVID-19· κατά 92% τις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου· και κατά 87% τις εισαγωγές σε νοσοκομεία. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν για την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη δεύτερη ένεση.

Ωστόσο, «διαπιστώθηκε αρκετά συνεπής επενέργεια πριν ακόμη (ληφθεί) η δεύτερη δόση», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η  Νόαμ Μπάρντα, από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης, με αποτελεσματικότητα 57% ως προς τα συμπτωματικά κρούσματα και 62% ως προς τις περιπτώσεις βαριάς νόσησης.

Αποτελεσματικό και εναντίον της μόλυνσης;

Το εμβόλιο έχει επίσης αποτελεσματικότητα ως και 72% όσον αφορά την αποτροπή θανάτων εξαιτίας του COVID-19 μετά την πρώτη δόση, αλλά οι μικροί αριθμοί τους σε αυτή τη μελέτη καθιστούν το συγκεκριμένο εύρημα λιγότερο αξιόπιστο.

Η αποτελεσματικότητα ήταν σχετικά σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, «συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών», διευκρίνισε ο Μπεν Ράις. Από την άλλη, «έχουμε ενδείξεις ότι σε περιπτώσεις ανθρώπων με πολλά (υποκείμενα) νοσήματα, το εμβόλιο είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό».

Τα αποτελέσματα ήταν επίσης θετικά για ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρακολουθείται στενά: την πρόληψη μετάδοσης Αν και η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να μελετήσει τη μετάδοση, επειδή οι συμμετέχοντες δεν είχαν δοκιμαστεί προληπτικά, φαίνεται να υπάρχει αποτέλεσμα: το 92% όλων των τεκμηριωμένων λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ήταν ασυμπτωματικές, παρεμποδίστηκαν μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων. .

Πρόκειται για στοιχείο καίριας σημασίας, καθώς, αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι τα πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν τον ιό. Ωστόσο το εύρημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποια επιφύλαξη, σημείωσαν οι ίδιοι οι συγγραφείς της.

Είναι ενθαρρυντικό αλλά, ταυτόχρονα, «η μελέτη αυτή δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι εντοπίσαμε όλες τις ασυμπτωματικές μολύνσεις», προειδοποίησε η Νόαμ Μπάρντα.

Για αυτό, θα χρειαστεί όλοι οι συμμετέχοντες να υποβάλλονται συχνά σε τεστ προληπτικά, κάτι που δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση. Νέα μελέτη σε δείγματα ασθενών της Clalit με αυτό το προαπαιτούμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα δεδομένα για τις παραλλαγές του ιού

Είναι σημαντικό πως μέχρι το τέλος της χρονικής περιόδου της έρευνας, έως και τα τέσσερα πέμπτα των λοιμώξεων στο Ισραήλ έφεραν από την βρετανική παραλλαγή ιού. Αυτό έδωσε αρκετές πληροφορίες που έλειπαν από τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν αρχίσει να μεταδίδεται η παραλλαγή.

Τα νέα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι «το εμβόλιο προσφέρει τουλάχιστον κάποια προστασία και από αυτήν την παραλλαγή», δήλωσε η Ζοε Μακλάρεν, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στην κομητεία της Βαλτιμόρης. Η Μακλάρεν, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, υποστήριξε ότι ορισμένες χαρακτηριστικά, όπως διαφορές στα ποσοστά δοκιμών ή κίνδυνος έκθεσης, ενδέχεται να παραμείνουν μεταξύ εκείνων που είχαν εμβολιαστεί και εκείνων που δεν είχαν κάνει. Ωστόσο, το συμπέρασμα παραμένει αμετάβλητο, υπογράμμισε η Μακλάρεν.

Η μελέτη είναι η τελευταία σε μια σειρά θετικών ενδείξεων από το Ισραήλ, το οποίο έχει τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού Covid-19 στον κόσμο. Σε μια προσπάθεια να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη σύγκριση, οι ερευνητές προσπάθησαν να συνδυάσουν κάθε εμβολιασμένο άτομο με κάποιον όσο το δυνατόν πιο παρόμοιο, ο οποίος δεν εμβολιάστηκε.

Για παράδειγμα, ένας υπερορθόδοξος Εβραίος άντρας από μια συγκεκριμένη γειτονιά, με έναν ορισμένο αριθμό εμβολιασμών κατά της γρίπης τα τελευταία πέντε χρόνια και δύο άλλες ιατρικές παθήσεις θα ταιριάζουν με έναν υπερορθόδοξο άντρα περίπου της ίδιας ηλικίας, στην ίδια γειτονιά, και με τον ίδιο αριθμό προηγούμενων εμβολιασμών και ιατρικών παθήσεων, δήλωσε η Νόαμ Μπάρντα, διευθυντής δεδομένων και ιατρικής που βασίζεται σε AI στο Clalit.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή