Στρατηγική εξάντλησης της Τουρκίας

Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2007 17:33

A- A A+

Ποια είναι η πλέον αποδοτική στρατηγική σ' ένα παίγνιο; Ο αιφνιδιασμός; Σκωτζέζικο ντους ριπών και άκρας του τάφου σιωπής; Η κλασική συνταγή της φθοράς του αντιπάλου μέσω της θόλωσης του τοπίου; Δεν επιτίθεσαι, μέχρι να διακρίνεις το άσπρο των ματιών του αντιπάλου («Don' t fire until you see the white of their eyes»), υποστηρίζει ο στρατηγός Warren.

«Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το σταγονόμετρο είναι καλή συνταγή για να κερδίσει κανείς χρόνο», παρατηρεί η «Suddeutsche Zeitung» σχολιάζοντας το άνοιγμα μόνο δύο νέων κεφαλαίων για την Τουρκία μετά από τις πιέσεις Σαρκοζί.

«Ο Σαρκοζί έχει θέσει ως χρονικό όριο την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, μέχρι τότε πρέπει να "ταξινομήσει" τη νέα του στρατηγική, ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της άμεσης διακοπής των διαπραγματεύσεων. Αυτή θα ήταν ασφαλώς η πλέον ειλικρινής μέθοδος, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρές δονήσεις στην Ε.Ε.

Λιγότερο ριψοκίνδυνη είναι η μέθοδος Μέρκελ, η οποία ακολουθεί τον δρόμο της φθοράς, το δρόμο των μακρών και επίπονων διαπραγματεύσεων μέχρι να παραιτηθούν οι ίδιοι οι Τούρκοι από την ένταξή τους στην Ε.Ε. Ενας ελκυστικός δρόμος και για τον Σαρκοζί, διότι έτσι αποφεύγει την άμεση ρήξη έχοντας άμεση επίδραση, διότι εάν η Αγκυρα έχει εναντίον της το Παρίσι και το Βερολίνο, θα τα παρατήσει σύντομα...»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή