EMA: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 17:29
UPD:18:32
REUTERS/POOL
A- A A+

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σε μια περίοδο που οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι εξαιρετικά τεταμένες, ο ΕΜΑ προχώρησε σε αυτήν τη σύσταση.   Η σύμβαση της ΕΕ με την AstraZeneca είναι μια προκαταρκτική συμφωνία αγοράς για την προμήθεια τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων δόσεων, με δόσεις να παραδίδονται σταδιακά.

Η διαδικασία επισκιάστηκε από την πολύ δημόσια διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και της ΕΕ.

Η ΕΕ δέχεται έντονη κριτική για τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών σε πολλές χώρες αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαμόρφωσε την στρατηγική της για την προμήθεια των εμβολίων. 

Νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με την παράλειψη ορισμένων ευαίσθητων τμημάτων του.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η AstraZeneca συμφώνησε να δώσει στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψαν τα δύο μέρη στις 27 Αυγούστου.

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ. Η Επιτροπή ελπίζει να είναι σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταβολικών συμφωνιών αγοράς στο εγγύς μέλλον. Στη σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα έχουν διαγραφεί τα τμήματα που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων.

Το εμβόλιο AstraZeneca πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι σε ηλικιωμένους, δήλωσε η επιτροπή εμβολίων της Γερμανίας σε σχέδιο σύστασης την Πέμπτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή