Κομισιόν: Συνεχίζονται οι συνομιλίες με την AstraZeneca για να λυθούν τα προβλήματα

«Κόντρα» της ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 14:15
UPD:14:17
REUTERS/YVES HERMAN
A- A A+

Οι επαφές με την AstraZeneca θα συνεχιστούν ανέφερε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τονίζοντας ότι η Κομισιόν θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα. Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση».

Νωρίτερα και κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

 Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας.

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», λέει εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Το χρονικό της διαμάχης

Η ΕΕ πάντως παραμένει στα «χαρακώματα» με την εταιρεία έπειτα από την άρνηση της δεύτερης να χρησιμοποιήσει τα εργοστάσιά της στη Βρετανία ώστε να καλύψει τις δόσεις που οφείλει στα κράτη μέλη.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο μερών ξεκίνησε έπειτα από την ανακοίνωση της AstraZeneca πως θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις των εμβολίων στην ΕΕ, κάτι που οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως παραβιάζει την σύμβαση την οποία έχουν υπογράψει.

Οι δύο πλευρές μίλησαν την Τετάρτη το απόγευμα επιμένοντας στις θέσεις τους . Παράλληλα αναμένεται και νέα συνάντηση.

«Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη διαφάνειας που παρατηρείται ως προς το πρόγραμμα των παραδόσεων του εμβολίου  και ζητούμε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για τη γρήγορη παράδοση της ποσότητας εμβολίων που δικαιούμαστε για το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου μετά την  εικονική συνάντηση με τον επικεφαλής της AstraZeneca.

Η αντιπαράθεση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις στην αργή εκστρατεία εμβολιασμού των ευρωπάϊκών χωρών. Επίσης, έχει ωθήσει την φαρμακευτική εταιρεία σε μια  «πολιτικό σύγκρουση»  με τα 27 κράτη μέλη που είναι απελπισμένα να βγάλουν τις οικονομίες τους από την χειρότερη ύφεση στη ζωντανή μνήμη.

Έχοντας εμβολιάσει κατά του Covid-19 μόλις 2,3 άτομα  για κάθε 100, η ΕΕ βρίσκεται  πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν φτάσει τα 7,8 και 11,4 αντίστοιχα. Το μπλοκ απέχει αρκετούς μήνες από την ανοσοποίηση επαρκούς αριθμού ατόμων για να έχει απτή επίδραση στον ιό.

Η διαμάχη αυτή δημιουργεί ένα ακόμη  αγκάθι στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ μετά το Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύναψε  συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία  τρεις μήνες νωρίτερα από την ΕΕ, προσπαθεί να αποφύγει τη διαμάχη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της ανεκάρτησης διαχείρισης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ελλείψεις στην ΕΕ «αποτελεί πραγματικά ένα θέμα για τους φίλους μας στην ΕΕ και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες», προσθέτοντας ότι «είμαστε πολύ σίγουροι για τις συμβάσεις μας, είμαστε πολύ σίγουροι για τον εφοδιασμό μας».

Η ΕΕ κατηγορεί την AstraZeneca ότι χρησιμοποιεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που προορίζεται για την ανάπτυξη της παραγωγικής της ικανότητας για την αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσιά της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό  , δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η εταιρεία έχει τη λεγόμενη συμφωνία «βέλτιστης προσπάθειας» και ότι αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ΕΡΤ και Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή