Η Εθνική Φρουρά στη γαλλική παρέλαση

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2007 19:13
UPD:19:14

A- A A+

Από το 1789 οι Γάλλοι έχουν παράδοση στις επαναστάσεις. Ο νέος ένοικος στα Ηλύσια Πεδία Νικολά Σαρκοζί δεν ξεφεύγει από την παράδοση. Εχει τη δυναμική ενός σεισμού, και «χτυπά ξαφνικά και ύπουλα όπως και ο έρωτας», μου είπε γνώστης της γαλλικής πολιτικής ζωής, όταν τον ρώτησα πώς ερμηνεύει την πρόσκληση της γαλλικής κυβέρνησης στην Εθνική Φρουρά να συμμετάσχει με άγημα Σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στρατιωτικό τμήμα καταδρομέων στην παρέλαση, που θα γίνει το Σάββατο στο Παρίσι με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Γαλλίας.

Είναι η παρθενική φορά που ένστολοι ξένης χώρας θα παρελάσουν στα Ηλύσια Πεδία στην επέτειο της πτώσης της Βαστίλλης, που θεωρείται και η επίσημη ημέρα έναρξης της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο κ. Σαρκοζί καταστρώνει διάφορα σενάρια που αφορούν την Τουρκία και την πορεία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γάλλος Πρόεδρος «χτίζει» επί της απόφασης για πάγωμα των οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, προσδοκώντας εν συνεχεία στο σερβίρισμα μιας ειδικής σχέσης, αντί της πλήρους ένταξης. Ο κ. Σαρκοζί το έχει ξεκαθαρίσει: Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη. Τελεία και παύλα.

Μήπως, σ' αυτό το πλαίσιο μπορεί να εξηγηθεί η γαλλική πρόσκληση στην Εθνική Φρουρά, χώρας - μέλους της Ε.Ε., της οποίας τμήμα κατέχει η Τουρκία;

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή