Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 13:59
UPD:14:02
INTIME NEWS/ © European Union
A- A A+

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προτείνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως γνωστοποίσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Kερμέκερ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στην ΕΕ να εισαγάγει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για την «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19». 

«Αποτελεί επείγουσα ανάγκη να υιοθετήσουμε μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη», αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του. «Η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας… είναι, αναγκαστικά, θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας», υποστηρίζει επίσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico που έκανε αρχικά γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει να συζητήσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (μέσω τηλεδιάσκεψης) στις 21 Ιανουαρίου. 

«Τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σ' αυτή την επιστολή μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών» δήλωσε ο κ. Kερμέκερ προσθέτοντας ότι αναμένονται «τα αποτελέσματα στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής συνάντησης και θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε και να απαντήσουμε στην επιστολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι «είμαστε στη διαδικασίας ανάλυσης του περιεχομένου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή