Προσπάθειες επιτάχυνσης του ρυθμού των εμβολιασμών κατά του Covid-19

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021 14:36
UPD:14:43
INTIME NEWS/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
A- A A+

Τις προσπάθειές τους για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού επιταχύνουν οι χώρες σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια αφενός να καθησυχάσουν την πίεση από τους πολίτες για τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών, αφετέρου για να χτίσουν «ασπίδα» μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και στο φόβο της μεγάλης μεταδοτικότητας που συνεπάγονται οι νέες παραλλαγές του ιού.

Συμπληρώνοντας όμως ένα χρόνο μετά την πανδημία, η επείγουσα ανάγκη πίσω από τα προγράμματα εμβολιασμού δείχνει πώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εξακολουθεί να αγωνίζεται να περιορίσει τον ιό τηρώντας μόνο τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα κρούσματα που επιμένουν σε υψηλά επίπεδα,  η πίεση στα νοσοκομεία, η κούραση από τους περιορισμούς που επανέρχονται συνεχώς στην καθημερινή ζωή και ο φόβος της οικονομικής ζημιάς ωθούν πολλές κυβερνήσεις να επιταχύνουν τα σχέδια εμβολιασμού τους.

 Αλλά σε μεγάλο μέρος του κόσμου, τα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα αντιμετωπίζουν εμπόδια, όπως η έλλειψη διαθέσιμων δόσεων εμβολίων, οι υλικοτεχνικές προκλήσεις και τα μικτά επίπεδα προθυμίας του κοινού για εμβολιασμό, σημειώνει η Wall Street Journal.

Σε ένα ιδιότυπο αγώνα μεταξύ του κορωνοϊού και των εμβολιασμών, κάποιες χώρες που διακρίθηκαν στην διαχείριση της πανδημίας παρουσιάζουν μόνο τώρα τις εκστρατείες τους για τον εμβολιασμό του πληθυσμού τους. Η Νότια Κορέα και η Αυστραλία είναι ανάμεσα σε αυτές.

Από την άλλη κάποιες χώρες όχι μόνο έχουν ξεκινήσει τα προγράμματά τους αλλά πιέζουν ώστε να εμβολιάσουν γρήγορα τον πληθυσμό τους. Τέτοιες χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που ανεβάζει ταχύτητα και το Ισραήλ που προπορεύεται σημαντικά στους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση του Bloomberg, το Ισραήλ μέχρι τις 8 Ιανουαρίου είχε χορηγήσει 1,692,000 δόσεις, ή το 18.69% του πληθυσμού του. Η ίδια καταμέτρηση βλέπει να έχουν χορηγηθεί 24 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, σε 41 χώρες. 

REUTERS/PAUL CHILDS

Η Βρετανία εμβολιάζει 200.000 ανθρώπους την ημέρα κατά του Covid-19 και θα αυξήσει τους εμβολιασμούς σε 2 εκατομμύρια την εβδομάδα, τον ρυθμό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι πιο ευάλωτοι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας. «Αυτή τη στιγμή εμβολιάζονται καθημερινά περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι», δήλωσε ο Χάνκοκ στην Σόφι Ριτζ του Sky News. «Μέχρι τώρα έχουμε εμβολιάσει περίπου το ένα τρίτο των άνω των 80 ετών σ' αυτή τη χώρα, έτσι κάνουμε σημαντική πρόοδο, όμως μπορούμε να προχωρήσουμε και περισσότερο. Αυτή την εβδομάδα ανοίγουμε κέντρα μαζικού εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε πως είναι σε επαφή με τις αρχές του Ισραήλ ώστε να προμηθευτεί η Κύπρος εμβόλια. «Έχω έρθει σε επαφή με τον κύριο Νετανιάχου και τον παρακάλεσα να εξετάσει το ενδεχόμενο προμήθειας μίας ποσότητας για την Κυπριακή Δημοκρατία. Θα ερευνήσει τι δυνατότητες υπάρχουν από πλευράς του κράτους του Ισραήλ και εντός των ημερών θα έχουμε την απάντηση», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.

Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει την έγκριση της ΕΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως «δεν είναι θέμα της ΕΕ». «Η ουσία είναι τα οποιαδήποτε εμβόλια να είναι εγκεκριμένα από την ΕΕ», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες η Γερμανία έχει βρεθεί στο στόχαστρο έπειτα από την παραδοχή από το Βερολίνο πως προμηθεύεται περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σε κατ' ιδίαν συμφωνίες με την BioNTech (και με την CureVac), κάτι που προκάλεσε την κριτική από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρώπη έκανε «χαλαρή» αρχή στους εμβολιασμούς, προκαλώντας την κριτική κατά της Κομισιόν που διαπραγματεύθηκε τα συμβόλαια για την προμήθεια των δόσεων των εμβολίων με τις φαρμακοβιομηχανίες και κατά των κυβερνήσεων που βρέθηκαν απροετοίμαστες όταν έφτασαν τα εμβόλια.

Μέχρι σήμερα στις 27 χώρες της ΕΕ είναι διαθέσιμο το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech. Έχει εγκριθεί επίσης το εμβόλιο της Moderna, οι πρώτες δόσεις του οποίου αναμένονται, ενώ το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναμένεται να αιτηθεί έγκριση του εμβολίου που αναπτύσσει με την AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) μέσα στην εβδομάδα. Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ προγραμματίζεται να έχει δοθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

EMVOLIO.GOV.GR

Στη χώρα μας μέχρι χθες, Σάββατο 9 Ιανουαρίου, είχαν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου 40.163 άτομα. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του μήνα να εμβολιαστούν 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Μέχρι τώρα στην Ελλάδα εμβολιάζονταν περίπου 5.000 άτομα την ημέρα. Όπως γνωστοποίησε όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή «αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω».

Αυτή η δυνατότητα εμβολιασμού, ωστόσο, δεν θα παραμείνει στις 8.000/ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς οποίος τόνισε πως πιο μαζικοί εμβολιασμοί θα είναι εφικτοί στη χώρα μας όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια ώστε να διαθέτουμε και μεγαλύτερες ποσότητες φιαλιδίων. «Και φυσικά τότε, ναι, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα», υποστήριξε. 

«Ξεκινήσαμε από μερικές εκατοντάδες εμβόλια την ημέρα την πρώτη εβδομάδα, ανεβήκαμε στις 5.000+ στις 4/1, χθες υπερβήκαμε τις 8.000 και από 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 189 με 367 εμβολιαστικές γραμμές, θα φτάσουμε τα 17.500 εμβόλια ημερησίως (~48 εμβόλια/ημερησίως/εμβολιαστική γραμμή) για τον υπόλοιπο Ιανουάριο με στόχο την εξάντληση της πλειονότητας των διαθεσίμων εμβολίων του πρώτου μήνα», υποστήριξε χθες σε ανάρτησή του στο Facebook όπου παρέχει επιπλέον διευκρινίσεις σχετικά με το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο και τις δυνατότητες εμβολιασμού του ελληνικού κράτους.

Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε επίσης πως στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί έως τώρα (Pfizer και Moderna) -και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος-, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις δηλαδή 212.312 εμβόλια.

 Ο αριθμός αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιώτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

INTIME NEWS/ © INTIME P.A.

Μάλιστα από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του νέου κορωνοϊού των ατόμων άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Ο εμβολιασμός της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας αναμένεται να ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου.

Οι 60.000 εγγεγραμμένοι υπερήλικες στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν αυτόματα τη Δεύτερα μήνυμα στο κινητό τους με το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα εμβολιαστούν καθώς και με τις προτεινόμενες ημερομηνίες εμβολιασμού. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.

Στις 20 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη φάση  του σχεδίου «Ελευθερία» με τον εμβολιασμό των υγειονομικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου. Επίσης, μέχρι 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εμβολιασμού των φιλοξενουμένων και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναμένεται να εμβολιασθούν περίπου 120.000 άτομα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή