Βρετανία-Κορωνοϊός: Προς νέα lockdown και λήψη αυστηρότερων μέτρων

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη», δηλώνει ο Μ. Χάνκοκ
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2021 15:01
UPD:15:08
REUTERS/TOBY MELVILLE
A- A A+

Προς τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και νέα lockdown, βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν υποχωρεί, ασκώντας αφόρητη πίεση στο σύστημα Υγείας της χώρας. Άλλωστε, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος» για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική.

«Είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από την πολύ μεταδοτική βρετανική παραλλαγή του, δήλωσε σήμερα ο Ματ Χάνκοκ προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό πρόβλημα». Προειδοποίησε επιπλέον για τη λήψη επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων και lockdown ανά περιοχή, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

«Ανησυχώ απίστευτα για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή και γι' αυτό πήραμε τα μέτρα που πήραμε για να περιορίσουμε όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική», δήλωσε ο Χάνκοκ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό πρόβλημα και αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από τη νέα παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Εξάλλου, ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του ITV Ρόμπερτ Πέστον δήλωσε σήμερα, επικαλούμενος έναν επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης χωρίς να τον κατονομάζει, πως οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι ότι τα εμβόλια για την Covid-19 θα είναι αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού που βρέθηκε στη Νότια Αφρική.

«Σύμφωνα με έναν από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης, ο λόγος που ο Ματ Χάνκοκ είναι 'απίστευτα ανήσυχος' για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή της Covid-19 είναι ότι δεν είναι τόσο σίγουροι ότι τα εμβόλια θα είναι τόσο αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της όσο είναι για την παραλλαγή που εμφανίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Πέστον.

Επικρίσεις για την επαναλειτουργία σχολείων

 Τα σχολεία επαναλειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρόλο που η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει όλα τα δημοτικά σχολεία στο Λονδίνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

 Ο Χάνκοκ υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων, εξηγώντας ότι ακολουθεί τις συστάσεις για τη δημόσια υγεία και ότι τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές είναι ασφαλή.

«Ο αριθμός των μολύνσεων εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και ίσως θα ήταν προτιμότερο να λάβουμε σκληρότερα μέτρα», τόνισε στη συνέντευξή του. «Δεν αποκλείουμε τίποτα», προσέθεσε.

«Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό δεν είναι υψηλότερο από αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού», υπογράμμισε ο Χάνκοκ.

Σε άλλη του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio, ο Βρετανός υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλια κατά της covid-19 σε όλο τον πληθυσμό περιορίζονται από την ικανότητα των παρασκευαστών να της παράσχουν επαρκή αριθμό.

«Δεν μπορεί να χορηγηθεί πιο γρήγορα από όσο μας δίνεται, και αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή».

Νοσοκομεία εκστρατείας

Η Βρετανία επαναλειτουργεί τα νοσοκομεία εκστρατείας που είχε δημιουργήσει στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού και ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λονδίνο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γοργή εξάπλωση ενός πολύ πιο μεταδοτικού στελέχους του ιού.

Τα νοσοκομεία ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζονται για μεγάλη αύξηση των ασθενών και προειδοποίησαν ότι χρειάζονται περισσότερες κλίνες.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ημέρες αφού το Royal London Hospital επεσήμανε στο προσωπικό του μέσω μέιλ ότι πλέον ασκεί «ιατρική των καταστροφών» και δεν μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου φροντίδα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Οριακή» η κατάσταση στην Ιρλανδία

Τα νοσοκομεία της Ιρλανδίας δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν την κατάσταση, αν συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς τα κρούσματα covid-19 στη χώρα και θα χρειαστεί να αναβάλουν τις περισσότερες μη επείγουσες επεμβάσεις προκειμένου να έχουν επαρκείς κλίνες στις μονάδες αυξημένης και εντατικής θεραπείας, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Το ποσοστό των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους έχει υπερτετραπλασιαστεί τις τελευταίες 14 ημέρες, φθάνοντας τα 470. Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της χώρας είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ιρλανδία πλέον έχει «το πιο γρήγορα αυξανόμενο» ποσοστό κρουσμάτων στην ΕΕ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή