Covid-19: Οι ιδρυτές της BioNTech προειδοποιούν για κενά στις παραδόσεις του εμβολίου της

Παρασκευή, 01 Ιανουαρίου 2021 12:18
UPD:21:07
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Η φαρμακευτική εταιρεία BioNTech συνεργάζεται με τη Pfizer προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή του εμβολίου τους κατά της Covid-19, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλός της, Ουγκούρ Σαχίν, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια.

Η γερμανική startup κέρδισε την κούρσα του εμβολίου, καθώς το δικό της ήταν το πρώτο που έλαβε έγκριση για χρήση, όμως παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διανομή των εμβολίων στην ΕΕ, οι οποίες οφείλονται μεταξύ άλλων στη σχετικά μικρή παραγγελία που έχουν κάνει οι Βρυξέλλες και την καθυστέρηση στην έγκριση άλλων εμβολίων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση στη Γερμανία, όπου κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα μερικές ημέρες αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.

«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό, διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας» εξήγησε ο Σαχίν, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna αναμένεται να λάβει την έγκριση του ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έχει ζητήσει επίσης από τον ΕΜΑ να εγκρίνει άμεσα και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια στη Βρετανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφές.

Ο Σαχίν σημείωσε ότι το εμβόλιο της BioNTech θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό.

«Ελέγχουμε αν το εμβόλιό μας μπορεί να εξουδετερώσει και αυτό το στέλεχος, σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα» εξήγησε.

Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπιστεί μια σοβαρή μετάλλαξη του κορωνοϊού, ο Σαχίν απάντησε ότι το εμβόλιο μπορεί να τροποποιηθεί μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων για να την αντιμετωπίσει, αν και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να λάβει εκ νέου έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Τόσο ο Σαχί,ν όσο και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρετσί, που συνίδρυσαν τη BioNTech, κατηγόρησαν την ΕΕ για την απόφασή της να κάνει παραγγελίες από διάφορα εμβόλια, με την ελπίδα ότι θα εγκριθούν γρήγορα περισσότερα από ένα.

Οι ΗΠΑ παρήγγειλαν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech τον Ιούλιο, ενώ η ΕΕ περίμενε ως τον Νοέμβριο για να παραγγείλει τις μισές.

«Κάποια στιγμή έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε (τα εμβόλια) τόσο γρήγορα» παραδέχθηκε η Τουρετσί στο Spiegel. «Όμως πλέον ήταν αργά να γίνουν νέες παραγγελίες» είπε.

Η BioNTech ελπίζει να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο νέα γραμμή παραγωγής στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας, όπου θα παρασκευάσει 250 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο μισό του 2021, σημείωσε ο Σαχίν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η BioNTech εξετάζει τρόπους να καταστήσει πιο εύκολη τη διατήρηση του εμβολίου της κατά της Covid-19, το οποίο αυτή τη στιγμή πρέπει να φυλάσσεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, -70 βαθμούς Κελσίου. Ένα εμβόλιο νέας γενιάς που θα διατηρείται σε υψηλότερη θερμοκρασία ίσως να είναι έτοιμο στα τέλη του καλοκαιριού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή