Βρετανία: Αλλαγή στην εμβολιαστική στρατηγική - Μαζική χορήγηση της 1ης δόσης

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020 14:45
UPD:14:52
REUTERS/JUAN MEDINA
A- A A+

Αλλάζει η εμβολιαστική στρατηγική στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη βρετανική κυβέρνηση να δίνει την εντολή να δοθεί έμφαση στην μαζική χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό, αντί για την δεύτερη σε όσους ήδη το έχουν κάνει.

Εν τω μεταξύ, βρετανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της χώρας δέχθηκε τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορωνοϊού για επείγουσα χρήση. Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που εγκρίνει αυτό το εμβόλιο από το οποίο έχει παραγγείλει ήδη 100 εκατομμύρια δόσεις.

Οι αρχές χθες ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν πάνω από 50.000 κρούσματα της Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί μετά την έναρξη μαζικών τεστ στα μέσα του έτους. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 53.135 μολύνσεις σε μια ραγδαία άνοδο από τις 41.385 που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη μέρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανόδου των κρουσμάτων, αλλά και του μεταλλαγμένου στελέχους, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα το απόγευμα, όπως επίσης και την ένταξη περισσότερων περιοχών στο επίπεδο επικνδυνότητας 4 (tier).

Ο Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το συνιστώμενο διάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca είναι “πολύ βοηθητικό”, καθώς με αυτό τον τρόπο περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να λάβουν την πρώτη δόση, η οποία από μόνη της προσφέρει μεγάλο ποσοστό προστασίας.

Αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίνει η MHRA, μετά από αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί ήδη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης αναμένεται με αγωνία για πρακτικούς λόγους: είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, την ώρα που αυτό των Pfizer/BioNTech πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή