Τρία στοιχήματα που θα κρίνουν το πρόσημο του 2021

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 14:42
UPD:14:56
INTIME NEWS/ © Intime p.a.
A- A A+

Του Γιάννη Αργυρού

Η έναρξη των εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη μπορεί να δημιουργεί νέα δεδομένα στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας ωστόσο στο εσωτερικό μέτωπο τρία σημαντικά  στοιχήματα τις επόμενες δέκα ημέρες, θα κρίνουν το πρόσημο με το οποίο θα ξεκινήσει το 2021 και οι καθοριστικοί πρώτοι μήνες για το μέτωπο της οικονομίας

Ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα πρόληψης τις επόμενες δέκα ημέρες, θα είναι καταλυτικός παράγοντας για την εξέλιξη της πανδημίας, τους επόμενους μήνες. Αν και το κυβερνητικό  επιτελείο φαίνεται να έχει υπολογίσει περίπου ως βαλβίδα ψυχολογικής εκτόνωσης τις αναμενόμενες παραβιάσεις, οι ειδικοί διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία, πως αν υπάρξει εορταστική χαλάρωση τότε μέσα στον Ιανουάριο θα έρθει ο λογαριασμός, δηλαδή η παράταση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων.

Στην κυβέρνηση  οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες των πόλεων και σε ανοιχτούς  στολισμένους χώρους προκάλεσαν ένα κύμα φόβου για τις επιπτώσεις –ειδικά τώρα που επεκτείνεται το κύμα κρύου και στη νότια Ελλάδα- ωστόσο, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, «δικαιολόγησαν» τις όποιες παρεκτροπές και σε κάθε περίπτωση επεσήμαναν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αδιαφορία που επιδεικνύουν οι πολίτες σε άλλες χώρες.

Το δεύτερο στοίχημα είναι σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα από τη συμμόρφωση της κοινωνίας στα μέτρα το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Το άνοιγμα των σχολείων θα αποσυμπιέσει την εξαιρετικά πιεσμένη κατάσταση  στα σπίτια όπου μαθητές και γονείς βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης από τον διαρκή εγκλεισμό ενώ η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας.

Το ίδιο πιεστική είναι η κατάσταση -με τα τηλέφωνα των αρμόδιων υπουργών να έχουν πάρει φωτιά- στο λιανεμπόριο.  800.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα ενώ 1.500.000 εργαζόμενοι αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Καταλυτικό ρόλο για το άνοιγμα των καταστημάτων θα παίξει και η διαρκώς αυξανόμενη πίεση για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών αποτέλεσμα των πολυήμερης καραντίνας που έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ψυχολογική κόπωση στις γυναίκες. Σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση θα παίξει το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι εταιρείες ταχυμεταφορών φαίνονται να βρίσκονται πολύ κοντά στην εξάντληση των δυνατοτήτων τους.

Τρίτο και σημαντικότερο στοίχημα είναι ο αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα φαίνεται ότι θα καθυστερήσει με την προσδοκία πλέον να διαμορφώνεται  ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Την ίδια ώρα το μέτωπο των κομμάτων φαίνεται να ρηγματώνεται, με τον Αλέξη Τσίπρα να ανεβάζει τους τόνους και να μιλά για «επιτελικό ρουσφέτι» και όχι συμβολική κίνηση, τις «ουρές» υπουργών και γενικών γραμματέων για να εμβολιαστούν  την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. Κριτική που δείχνει ξεκάθαρα την στρατηγική που θα ακολουθήσει η αντιπολίτευση μετά τις γιορτές.       

Και όλα αυτά όταν ήδη στην Γερμανία υπάρχουν φωνές για λάθος στρατηγική στην προμήθεια των εμβολίων και καθυστερημένες παραγγελίες από την πλευρά της Ε.Ε. με αποτέλεσμα να είναι όνειρο απατηλό η προσδοκία για εμβολιασμό του πληθυσμού έως το καλοκαίρι.  

Τα αποτελέσματα των τριών αυτών στοιχημάτων στην Ελλάδα θα κρίνουν πολλά  όπως και την πολιτική ατζέντα του 2021 με πρώτο πιάτο έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό που ουσιαστικά θα θέτει σε λειτουργία τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης με φόντο την εξέλιξη της πανδημίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή