Στ. Πέτσας: Πλατφόρμα για συμμετοχή σε 12.000 καθημερινά τεστ Covid

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 12:48
UPD:14:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Σε εφαρμογή τίθεται από το βράδυ της Δευτέρας το νέο σχέδιο για 12.000 δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους Covid-19, μέσω της πλατφόρμας testing.gov.gr, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Όπως εξήγησε, στόχος είναι μέσω των ελέγχων αυτών να αποτυπώνεται ο κρίσιμος επιδημιολογικός παράγοντας για τη μέτρηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού. Όπως συμπλήρωσε, ο δείκτης αυτός προκύπτει από τα τεστ που γίνονται καθημερινά στη χώρα, γι' αυτό και η συμμετοχή στο τυχαιοποιημένο δείγμα ελέγχων θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, στην προστασία των ευάλωτων, αλλά και τους ειδικούς να διαμορφώσουν την απαραίτητη εικόνα για τη μετάδοση του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα με έγκαιρο εντοπισμό της διασποράς.

Στο πλαίσιο αυτό, με απαραίτητη, όπως είπε, την ομοψυχία όλων, κάθε ενδιαφερόμενος να ελεγχθεί θα μπορεί μέσω της πλατφόρμας να δηλώνει συμμετοχή στο τεστ και κατόπιν θα ειδοποιείται σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο διενέργειάς του. Τα τεστα αυτά θα γίνονται σε 386 σταθερά σημεία ελέγχων ανά τη χώρα, που θα λειτουργούν σε Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ. Το πρόγραμμα αφορά όλους, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, είπε ο υφυπουργός.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια φθάνουν στις 26 Δεκεμβρίου και πως από την επομένη θα μπορούν να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε νοσοκομεία αναφοράς. Με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, θα προηγηθούν, όπως είπε, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «οι ήρωες που σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες». Θα ακολουθήσουν οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα 2,4 εκατ. πολιτών ηλικίας άνω των 65 ετών. Από την ηλικιακή αυτή ομάδα, όπως επισήμανε, προέρχεται το 85% των θυμάτων του κορωνοϊού στη χώρα και το 60% των διασωληνωμένων.

Ανοιχτό ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα για την Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αύριο, Τρίτη, αναμένονται κυβερνητικές ανακοινώσεις, όχι για πρόσθετα υγειονομικά μέτρα, αλλά για τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους και τους συστηματικούς ελέγχους κατά την εορταστική περίοδο, κυρίως την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων στη διάρκεια των εορτών, ο κ. Πέτσας απάντησε αρχικά πως «μένουμε στο αρχικό πλάνο για περιοριστικά μέτρα έως τις 7 Ιανουαρίου». Όπως τόνισε, σημασία έχει η πιστή εφαρμογή των μέτρων έως τότε, ειδικά στις γιορτές, καθώς, «αν τηρήσουμε τα μέτρα, δεν θα χρειαστεί άλλη παράταση» του lockdown μετά τις 7 Ιανουαρίου.

Σε άλλη ερώτηση, ωστόσο, για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων μέτρων την Πρωτοχρονιά, αν την παραμονή κι ανήμερα των Χριστουγέννων παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων, ο κ. Πέτσας το άφησε ανοιχτό, απαντώντας μονολεκτικά «φυσικά».

Στο μεταξύ, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σήμερα η επιτροπή των ειδικών θα αξιολογήσει περαιτέρω το θέμα της μετάλλαξης του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες και πιθανόν να επανέλθει με νέες εισηγήσεις. Ήδη από σήμερα το πρωί (06:00) ισχύει στην Ελλάδα επταήμερη υποχρεωτική καραντίνα όσων εισέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αντί τριήμερης που ισχύει για αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε πως, αν και την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε περαιτέρω μείωση σε κρούσματα, εισαγωγές σε νοσοκομεία και διασωληνωμένους, την ίδια στιγμή τόσο στη Δυτική Αττική, όσο και στην Κοζάνη το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό. Γι' αυτό και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες όλης της χώρας «να μη χαλαρώσουμε στις γιορτινές μέρες», αν και αναγνώρισε πως «όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα, που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας». Προέτρεψε, ωστόσο, «να μην αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες». Όπως υπογράμμισε, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους «μπορεί να γίνει γιορτή για τον ιό, όχι για εμάς. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο». «Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι πίσω, να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία», συνέχισε, αφού έρχεται και το εμβόλιο και ξεκινούν οι εμβολιασμοί.

Υπενθύμισε εκ νέου την ισχυρή σύσταση «να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με άλλη μια οικογένεια, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά» και ζήτησε «να παίξουμε άμυνα» στον ιό, καθώς «η ελπίδα είναι ορατή πραγματικότητα, πολύ περισσότερο τώρα που έρχεται το εμβόλιο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή