Φον ντερ Λάιεν: Οι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 27, 28, 29 Δεκεμβρίου

Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 15:22
UPD:15:38
REUTERS/POOL
A- A A+

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους κατά του κορωνοϊού στις 27 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

«Είναι η στιγμή της Ευρώπης«, ανέφερε επίσης στην ανάρτησή της. «Προστατεύουμε τους πολίτες μας μαζί. Μαζί είμαστε δυνατοί», κατέληξε. 

Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ' αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε χθες να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, και με την προϋπόθεση ότι ο EMA εγκρίνει τελικά το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech. 

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως... είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα, όπως αντιμετωπίσαμε με ενότητα όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ξεκινήσουμε την εκρίζωση του φριχτού αυτού ιού μαζί και με ενότητα»», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση της Επιτροπής για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και στις 29 εφόσον χρειαστεί.

Στ. Κυριακίδου: Το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο

Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου. Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση στο θέμα.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, η Κυριακίδου επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει απ' όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους για την άμεση έναρξη των εμβολιασμών κατά του covid-19.

Η ΕΕ θα παραγγείλει περισσότερα εμβόλια της Pfizer​

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητά της να αγοράσει έως 100 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του COVID-19 αφού τον Ιούλιο απέρριψε την ευκαιρία για μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο έρχεται αφού κάποια από τα υποψήφια εμβόλια που παρήγγειλε η ΕΕ σημείωσαν μη αναμενόμενες καθυστερήσεις στις κλινικές δοκιμές, αναγκάζοντας το ευρωπαϊκό μπλοκ και άλλα πλούσια κράτη να στηριχθούν προς το παρόν σε εμβόλια από λιγότερους παρασκευαστές σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το πρώτο κατά του COVID-19 που εγκρίνεται από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της Δύσης, κυκλοφορεί σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, και αναμένεται να εγκριθεί προς χρήση στην ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Η Ολλανδία πάντως δεν είναι ακόμη σε θέση να πει εάν περιλαμβάνεται στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς για την Covid-19 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ολλανδούς υγειονομικούς αξιωματούχους.

Σ. Πέτσας: 25 εκατ. εμβόλια ως το τέλος Ιουνίου

Λιγότερες από τις αναμενόμενες δόσεις εμβολίου θα περιλαμβάνει η πρώτη παρτίδα που θα λάβει η χώρα μας, όπως και όλες οι χώρες της Ε.Ε., με ευθύνη της παρασκευάστριας εταιρείας.

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Πέτσας υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς και τον αρχικό σχεδιασμό μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουμε 25 εκατ. εμβόλια. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια μεγάλη διαταραχή, εκτός από τις πρώτες παραγγελίες», πρόσθεσε. 

Εξηγώντας πως η μικρότερη δόση των εμβολίων δεν συνδέεται με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown τον Ιανουάριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ακόμα και όταν αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Η ανοσία του πληθυσμού θα αργήσει να έρθει γιατί χρειάζεται ένας ικανός αριθμός των συμπολιτών μας να εμβολιαστεί», πρόσθεσε. «Άρα για αρκετούς μήνες ακόμα θα χρειάζεται να τηρουμε τα μέτρα», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή