Ειδικό εγχειρίδιο εμβολιασμών εστάλη στα εμβολιαστικά κέντρα

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 18:22
UPD:18:22
REUTERS/POOL
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο εστάλη σήμερα από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα COVID-19 της χώρας με σκοπό την αναλυτική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας αναφορικά με τα εμβόλια που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Στο εγχειρίδιο γίνεται πρωτίστως μια αναλυτική αναφορά στον ιό και την νόσο COVID 19, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, τόσο για την παθογένεια και τα συμπτώματα όσο και την διάγνωση και αντιμετώπιση της.

Στη συνέχεια μια περιγραφή των εμβολίων που αναμένουμε και τον τρόπο δράσης του κάθε ενός από αυτά καθώς και στοιχεία των κλινικών μελετών που τα κατέστησαν αποτελεσματικά και ασφαλή.

Αναφέρονται επίσης τα δεδομένα για ειδικές ομάδες ασθενών και ατόμων όπως έγκυες, ανοσοκατεσταλμένοι, παιδιά,  κ.λπ. οι τρόποι που θα γίνουν οι εμβολιασμοί, οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι των κέντρων καθώς και τα άτομα που θα προσέλθουν να εμβολιαστούν. Επιπροσθέτως, δίνονται πληροφορίες για τα διαθέσιμα εμβόλια, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διάθεσή τους.

Επιπλέον, δίδονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα αναφορικά με τα εμβόλια, την ανοσία και τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι εμβολιαζόμενοι αφού απαντήσουν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο των ειδικών καλούνται να συμπληρώσουν έντυπα συγκατάθεσης μετά από την ενημέρωση που θα λάβουν.

 

Δείτε εδώ όλο το εγχειρίδιο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή