Στ. Πέτσας: 150.000 πολίτες θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο- Πιο αυστηρά μέτρα όπου δεν υποχωρούν τα κρούσματα

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 13:50
UPD:14:30
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Τον Ιανουάριο πρόκειται να εμβολιαστούν 150.000 πολίτες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ο οποίος υποστήριξε ότι όπως φαίνεται το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα αλλά σε μικρότερες ποσότητες. 

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πέτσας, τον πρώτο μήνα του 2021 στην χώρας μας αναμένονται 300.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα εμβολιαστούν 150.000 πολίτες- δεδομένου ότι το εμβόλιο απαιτεί την χορήγηση δύο δόσεων. 

«Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα. Ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει, ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020. Τα εμβόλια -για παράδειγμα της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο», υπογράμμισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.

«Ένα σχέδιο το οποίο εκπονείται, στην αρχή μπορεί να επιδέχεται μεταβολών. Φαίνεται έτσι, αυτή τη στιγμή ότι από τη μία εταιρεία τα εμβόλια που θα έχουμε θα είναι περίπου 40% μειωμένα. Αυτά που  θα πάρουμε εμείς θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό», συνέχισε. 

«Η προσπάθειά μας περιλαμβάνει, κατ’ αρχάς, την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα Εμβολιαστικά Κέντρα. Το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες -όπου θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες- στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου», πρόσθεσε  για να τονίσει πως πρόκεται για «ένα τιτάνιο έργο».

«Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια. Εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά, και από τον Φεβρουάριο και μετά να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς. Υπάρχει μία διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά, όσον αφορά τα Σχέδια σε όλες τις χώρες. για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα διαψευσθούν στη συνέχεια», σημείωσε ο κ. Πέτσας. 

Αναφερόμενος στο γιορτινό τραπέζι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «κάθε οικογένεια θα πρέπει να έχει έναν στενό κύκλο με τον οποίο θα συναναστρέφεται ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα». Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους πολίτες νε είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις ημέρες των γιορτών ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

«Όταν λέμε για μία οικογένεια ακόμη, αν για παράδειγμα είναι τετραμελής η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μία τετραμελής οικογένεια, μ’ αυτήν να περάσουμε τα Χριστούγεννα, μ’ αυτήν ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, εάν το θέλουμε. Όχι με περισσότερες, γιατί θ’ ανοίξει ο κύκλος πάρα πολύ. Γι’ αυτό επιμένουμε στον στενό κύκλο των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε, ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Αυτό  έχει μεγάλη σημασία. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, τότε πολλαπλασιάζουμε τον κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι που αγαπάμε -και γι’ αυτό τους καλούμε στο σπίτι μας- να νοσήσουν και έτσι να υπάρξει μια ανεξέλεγκτη διασπορά στην κοινότητα», εξήγησε. 

Συνεχίζοντας μάλιστα ο κ. Πέτσας προανήγγειλε πιο αυστηρά μέτρα για τις περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή πέφτουν αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις, ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν πρόκειται να χαλαρώσουν τα μέτρα πριν τις 7 Ιανουαρίου. 

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές, υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήρουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε», υπογράμμισε. 

«Έχουμε παρατηρήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα - και πλέον είναι μεγάλο- εφαρμογής μέτρων τύπου lockdown, ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε, είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή, παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα η  Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που μας ανησυχούν. Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. ότι αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται Άρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπούν  σε ολικό lockdown. Γι’ αυτό, το σήμα είναι όχι χαλάρωση, ενδεχομένως σκλήρυνση σε τοπικό επίπεδο, αν χρειαστεί. Μακάρι να μη χρειαστεί. Αυτό, όμως, θα αποδειχθεί από την συμπεριφορά μας», είπε ο κ. Πέτσας. 

Σχολιάζοντας την μείωση ενοικίου 80% Ιανουάριο και Φεβρουάριο που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021, ο κ. Πέτσας επισήμανε πως πρόκειται για μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, ενώ για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 επανέλαβε πως θα αρχίσει τον Ιανουάριο.

Τέλος, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε πως «στο ειδικό αποθεματικό υπάρχουν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή