«Την ίδια ημέρα» η έναρξη των εμβολιασμών στις χώρες της ΕΕ

Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 12:39
UPD:12:41
REUTERS/DADO RUVIC
A- A A+

Για πριν τα Χριστούγεννα μετατέθηκε η συνάντηση του  Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για την γνωμοδότηση σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Έτσι η συνάντηση της Επιτροπής για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του EMA που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και στις 29 εφόσον χρειαστεί.

Την ίδια μέρα η έναρξη των εμβολιασμών στις χώρες της ΕΕ

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με την προϋπόθεση ότι ο EMA εγκρίνει τελικά το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech, οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορούν να ξεκινήσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά του Covid-19 την ίδια μέρα.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως... είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 «Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα, όπως αντιμετωπίσαμε με ενότητα όλο το προηγούμενο διάστημα. Ας ξεκινήσουμε την εκρίζωση του φριχτού αυτού ιού μαζί και με ενότητα»», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας χθες την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης του εμβολίου, η πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020. «Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter.

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η Γερμανία άσκησε πίεση για ταχύτερη έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού από τον ΕΜΑ. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εγκριθεί το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό», σχολίασε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, ο Γενς Σπαν.

Αρκετοί ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, έχουν ασκήσει πίεση στον ΕΜΑ ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου κατά του Covid-19 καθώς οι εμβολιασμοί έχουν ήδη ξεκινήσει στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ακόμα και με μία έγκριση στις 21 Δεκεμβρίου όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως η Ευρώπη θα βρίσκεται μία εβδομάδα πίσω στους εμβολιασμούς συγκριτικά με τις πρώτες χώρες που έδωσαν έγκριση για το εμβόλιο.

Να σημειωθεί επίσης ότι αρκετά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ενόχληση της γερμανικής πλευράς καθώς το εμβόλιο που ανέπτυξε γερμανική φαρμακοβιομηχανία πήρε πρώτα έγκριση από τις ΗΠΑ και την Βρετανία. «Θα αναρωτιόταν κανείς γιατί το εμβόλιο έχει εγκριθεί σε άλλες χώρες και όχι στην Γερμανία», σχολίασε ο Αλέξαντερ Ντόμπριντ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). «Αφού είμαστε οι κύριοι παραγωγοί, θα έπρεπε να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε πρώτοι», πρόσθεσε.

Τι διακυβεύεται

Η επίσπευση των διαδικασιών του ΕΜΑ έγινε έπειτα από την παραλαβή χθες το απόγευμα πρόσθετων δεδομένων που ζήτησε η CHMP από την εταιρεία.

Οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής εργάζονται εντατικά τις τελευταίες εβδομάδες για να αξιολογήσουν τα δεδομένα που υπέβαλαν η BioNTech και η Pfizer στο πλαίσιο της αίτησης άδειας κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το BNT162b2), ένα εμβόλιο COVID‑19 mRNA.

Η άδεια κυκλοφορίας διασφαλίζει ότι τα εμβόλια COVID-19 πληρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα της ΕΕ με όλα τα εμβόλια και τα φάρμακα. Θα ισχύει ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, επιτρέποντας σε όλα τα κράτη μέλη να επωφεληθούν από την κοινή εργασία που επιτελείται σε επίπεδο ΕΕ και θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

Δεδομένου ότι η Ευρώπη αποτελείτην ήπειρο που επιδεικνύει τον μεγαλύτερο σκεπτικισμό απέναντι στο εμβόλιο, ο ΕΜΑ καλείται να βρει ισορροπία ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες πλευρές. Από την μία καλείται να ενδώσει στις πιέσεις των πολιτικών για άμεση έγκριση του εμβολίου και από την άλλη οφείλει να διασφαλίσει πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές πείθοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους να εμβολιαστούν.

Αξιωματούχοι του ΕΜΑ δηλώνουν από την πλευρά τους ότι «κινούνται» όσο γρήγορα μπορούν και με ταχύτητα που δεν θα φθείρει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στις ρυθμιστικές αρχές και το εμβόλιο. «Οι Ευρωπαίοι πολίτες μας μετέφεραν πως επιθυμούν μια γρήγορη έγκριση αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο επιθυμούν μια διεξοδική αξιολόγηση του εμβολίου, των πλεονεκτημάτων και των κινδύνων του, ώστε να είναι σίγουροι πως είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και υψηλής ποιότητας», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή