Αυστηρά lockdowns και κλειστά καταστήματα στην Ευρώπη, εν όψει Χριστουγέννων

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2020 16:19
UPD:16:48
REUTERS/GUGLIELMO MANGIAPANE
A- A A+

Σε αυστηροποίηση των μέτρων για τα αποφύγουν τη διασπορά του κορωνοϊου εν όψει Χριστουγέννων, προχωρούν οι περισσότερες χώρες, εφόσον τα κρούσματα ξεπέρασαν επισήμως τα 73 εκατ. παγκοσμίως και υπάρχει ανησυχία για ένα τρίτο, σφοδρότερο κύμα πανδημίας. 

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ολλανδία, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 10.000 την ημέρα. Η χώρα υιοθετεί αυστηρότερα μέτρα από την αρχή της πανδημίας, καθώς χθες ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε καραντίνα πέντε εβδομάδων, ενώ έκανε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να δέχονται το πολύ δύο άτομα την ημέρα. Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι τρεις ημέρες γύρω στα Χριστούγεννα, όπου θα επιτρέπονται τρεις επισκέπτες. 

Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα εκτός των σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία είναι κλειστά από σήμερα και τα σχολεία θα κλείσουν από αύριο. 

Την ίδια ώρα, η Τσεχία, ανακοίνωσε σήμερα την επαναφορά του μέτρου της νυχτερινής απαγόρευσης  κυκλοφορίας, καθώς και το κλείσιμο των εστιατορίων και των μπαρ στη χώρα για τα Χριστούγεννα. Επίσης, προβλέπεται  περιορισμός 6 ατόμων για τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε εξωτερικούς χώρους, από τις 18 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες θα παραμείνουν ανοικτά. Τονίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Τσεχία καταγράφει περίπου 6.000 νέα κρούσματα την ημέρα.

Στην Γαλλία, άνοιξαν τα καταστήματα για τα ψώνια των Χριστουγέννων, ωστόσο, εστιατόρια και χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστά. Επίσης, οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων. 

Η Γερμανία από αύριο μπαίνει σε γενικό lockdown και κρατά εστιατόρια και μπαρ κλειστά, απαγορεύει την πώληση αλκοόλ σε υπαίθριους χώρους, ενώ δεν θα λειτουργήσουν οι Χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές. Τα κρούσματα στη χώρα έχουν φτάσει σχεδόν τα 1.5 εκατ. 

Παράλληλα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση καλεί του πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, με εξαίρεση τις οικογενειακές επισκέψεις. 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή