Πέντε πυρκαγιές σε εξέλιξη - Στα ύψη ο υδράργυρος

Τρεις ηλικιωμένοι νεκροί από θερμοπληξία
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2007 10:21
UPD:10:34
A- A A+

ΠΕΝΤΕ πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, στην Κοζάνη και στην Κεφαλονιά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, φωτιά στον Αμάραντο Κόνιτσας Ιωαννίνων καίει δάσος μαύρης πεύκης, ενώ χθες εκκενώθηκαν προληπτικά τα Λουτρά και τα τουριστικά καταλύματα. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 55 πυροσβέστες με 13 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα καθώς και ένα ελικόπτερο.

Από τις τρεις πυρκαγιές στη Θεσπρωτία σε εξέλιξη είναι αυτή στη Σαγιάδα, ενώ στον Κότσικα και στα Τσάμαντα βρίσκεται σε ύφεση. Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά και στα Κουνινά Αιγίου, που ξέσπασε χθες και απείλησε το χωριό. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές στο Βελβεντό Κοζάνης και στη θέση Καπίτσιανη στην Κεφαλονιά. Σε ύφεση είναι οι τρεις φωτιές στην Καστοριά, στο Δημητρόπουλο Αιγιαλείας, στην αρχαία Επίδαυρο, στον Ταΰγετο, στην Ύδρα, στη λίμνη Πλαστήρα και στο δασόλοφο Φαρσάλων.

Σε κατάσταση συναγερμού η ΔΕΗ

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και πάλι η ΔΕΗ, καθώς αναμένεται κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σήμερα στην Πετρούπολη, το Μπραχάμι, το Παγκράτι.

Με περικοπές που επεκτάθηκαν ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές, ξεπέρασε χθες η ΔΕΗ τα προβλήματα που προκαλεί ο παρατεταμένος καύσωνας. Οι περικοπές έφτασαν χθες τα 650 μεγαβάτ, και εκτός από τις βιομηχανίες και τα αρδευτικά συγκροτήματα, περιέλαβαν περιοχές της Αττικής όπως Μέγαρα και Μάνδρα. Eτσι, το μέγιστο της ζήτησης έφτασε χθες τα 10.465 μεγαβάτ, έναντι των 10.610 μεγαβάτ της προηγούμενης Δευτέρας. Εάν δεν γινόταν αυτές, τότε η ζήτηση θα είχε ξεπεράσει κατά πολύ τα 11.000 μεγαβάτ. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υπερέβη, λόγω των κλιματιστικών, κάθε προηγούμενο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος αυτή την ώρα συναντάται με τον Πρωθυπουργό, απηύθυνε έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος.

Τρεις ηλικιωμένοι νεκροί από θερμοπληξία

Τρεις ηλικιωμένοι άνθρωποι εξέπνευσαν χθες βράδυ στο νοσοκομείο της Κέρκυρας όπου είχαν μεταφερθεί με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Η ανοδική πορεία του υδράργυρου θα συνεχιστεί και σήμερα αγγίζοντας τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ σταδιακή πτώση αναμένεται από αύριο το απόγευμα κυρίως από τα δυτικά και βόρεια.

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σε Λάρισα, ¶ργος, Κόρινθο, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Σέρρες και Κατερίνη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε όλες τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε εφαρμογή έχει τεθεί από χθες και το σχέδιο «Περσέας» του υπουργείου Υγείας με επιφυλακή στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ.

19 κλιματιζόμενες αίθουσες

ΛΟΓΩ των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε ισχύ μέτρα για την προστασία των πολιτών. Από τις 8 το πρωί και μέχρι τις 8 το βράδυ θα παραμένουν ανοικτές οι 19 κλιματιζόμενες αίθουσες των Λεσχών Φιλίας που βρίσκονται και στα επτά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, για όσες ημέρες επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα.

Επίσης, με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του δήμου, Ηλία Θεοδώρου, και σήμερα το προσωπικό που εργάζεται σε εξωτερικούς χώρους θα αποχωρήσει στις 11 πμ και το προσωπικό που εργάζεται στα γραφεία θα αποχωρήσει στις 12 το μεσημέρι.

Λόγω μειωμένου ωραρίου των εργαζομένων στους εξωτερικούς χώρους, παρακαλούνται οι Αθηναίοι δημότες να αφήνουν τις σακούλες με τα απορρίμματα στους κάδους όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ώρες αποκομιδής.

«Φλέγονται» τα Βαλκάνια

ΤΡΑΓΙΚΗ κατάσταση επικρατεί στα Βαλκάνια όπου συνεχίζεται αμείωτο το κύμα καύσωνα που πλήττει περιοχές της νότιας Ευρώπης ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Βρετανία.

Τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν παραδοθεί στις φλόγες από την αρχή της εβδομάδας σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κοσσυφοπέδιο, εξαιτίας των θερμοκρασιών ρεκόρ που σημειώθηκαν ύστερα από μία χειμερινή περίοδο με ξηρασία.

Γενικό μπλακ άουτ επικράτησε χθες για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ΠΓΔΜ όπου εκτός λειτουργίας τέθηκε και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας.

Στην Ιταλία, τέσσερις άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους στις πυρκαγιές που σαρώνουν την περιοχή του Πέσιτσι, στην Πουλία, μια περιοχή στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, ανακοίνωσαν στο πρακτορείο Aνσα τοπικοί αξιωματούχοι.

Επίσης, δασικές πυρκαγιές μαίνονται στην κεντρική Ιταλία όπου ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Καναντέρ κατέπεσε το βράδυ της Δευτέρας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ένα μέλος του πληρώματος του ιταλικού αεροσκάφους έχασε τη ζωή του ενώ το άλλο νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένο.

Στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, από τη Δευτέρα έχουν πεθάνει από θερμοπληξία 12 άνθρωποι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία τα συνεργεία καταβάλουν να περιορίσουν τις καταστροφές από ποτάμια που έχουν υπερχειλίσει. Περί τις 4.500 κατοικίες έχουν πλημμυρίσει ενώ απειλούνται χιλιάδες άλλες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υδροδότηση.

Οι βροχοπτώσεις σταμάτησαν χθες προσωρινά, αλλά οι Αρχές προειδοποιούν ότι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Οπως υπολογίζουν οι ασφαλιστές στη Βρετανία οι ζημιές ανέρχονται σε ύψος δύο δισ. λιρών (περίπου 3 δισ. ευρώ).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή