Δημοπρασία σπάνιων έργων Ελλήνων και Κύπριων καλλιτεχνών

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 09:33

«Νεκρή φύση με σταφύλια» του Περικλή Πανταζή

A- A A+

Το Winter Fine Arts Sale  της Cypria περιλαμβάνει μια σπουδαία συλλογή από 133 συναρπαστικά έργα Κυπρίων, Ελλαδιτών και Ευρωπαίων καλλιτεχνών, από τα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι σήμερα, και θα δημοπρατηθεί το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κώστα και Ρίτας Σεβέρη στη Λευκωσία. Τη συλλογή συμπληρώνουν δέκα σπάνιοι χάρτες και εκδόσεις.

Ο «Ιστός της Αράχνης» του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα

Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, το κοινό θα μπορεί να δει τα έργα της συλλογής στις εγκαταστάσεις της Cypria στη Λευκωσία. Επίσης, φιλότεχνοι και συλλέκτες μπορούν να δουν τον κατάλογο της δημοπρασίας  αλλά και βίντεο των εκθεμάτων στο www.cypriaauctions.com  Τη δημοπρασία θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά αλλά και να συμμετέχουν με online bidding μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας www.invaluable.com συλλέκτες και λάτρεις της τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

«Σπίτι στις Σπέτσες» του Νίκου Εγγονόπουλου

Ο «Ιστός της Αράχνης», (εκτ. €25.000 – 35.000) του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα, αυτό το  μικρό λαμπερό έργο από τέμπερα, εμπλέκει τον θεατή στο μυστηριακό περιβάλλον της αράχνης, καθώς τον αναγκάζει υποβολιμαία να ακολουθήσει τα «περπατήματά» της, που ο ευφυής καλλιτέχνης αποδίδει σπάζοντας τον χώρο σε «επίπεδα». Το «κτίσιμο» του χώρου παραπέμπει στην κυβιστική περίοδο του Marcel Duchamp αλλά ο εξαίρετος Νίκος Χατζηκυριάκος  - Γκίκας επιδιώκει την υποταγή του χώρου σε μια δύναμη κρυφή και απόλυτη. Έτσι, ο «Ιστός της Αράχνης», παρότι αντλεί από τον κυβισμό, είναι στην ουσία ένα έργο σχεδόν υπερρεαλιστικό.

«Μυστικός Δείπνος» του Γεωργιανού καλλιτέχνη Merab Guramovich Abramishvili

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Cypria, Ρίτσα Κυριάκου σημειώνει:

 «Το live-streaming μάς ανοίγει ορίζοντα σε έναν συναρπαστικό νέο κόσμο επιτρέποντας μας να έρθουμε σε επαφή με επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο. Είναι το επόμενο βήμα στον χώρο των δημοπρασιών έργων τέχνης και μας επιτρέπει, μέσα από τον φυσικό χώρο της δημοπρασίας, να προσεγγίζουμε μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα τον συλλέκτη σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

Σχέδιο σκηνικών  από τέμπερα του Γιάννη Μόραλη

Ανάμεσα στα έργα της συλλογής, ιδιαίτερη θέση κατέχει ο «Μυστικός Δείπνος» (εκτ. €23.000 – 30.000) του Γεωργιανού καλλιτέχνη Merab Guramovich Abramishvili, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μετα-σοβιετικής καλλιτεχνικής έκφρασης ενώ συναρπαστική ανακάλυψη της Cypria  αποτελεί ο «Ελληνοκύπριος Ιερέας»  (εκτ. €12.000 – 20.000) του Γεώργιου Πολ Γεωργίου, που επιστρέφει στην αγορά τέχνης έπειτα από επτά δεκαετίες, όπου παρέμεινε σε ιδιωτική αμερικανική συλλογή. Το «Σπίτι στις Σπέτσες», ένα υπέροχο έργο του Νίκου Εγγονόπουλου (εκτ. €12.000 – 18.000) που συνδυάζει κυβιστικά με παραδοσιακά στοιχεία θεωρείται, επίσης, μια από τις ιδιαίτερες ανακαλύψεις της Cypria.

«Άγγελος ΙΙ», της πρωτοπόρου μοντερνίστριας εικαστικού Καίτης Φασουλιώτου Στεφανίδου

Μοναδικό έργο της συλλογής ο «Άντρας και βάρκα στην ακτή»  (εκτ. €14.000 – 18.000) του Ιωάννη Κισσονέργη είναι ένα λυρικό, αλληγορικό έργο ενώ η «Νεκρή φύση με σταφύλια» (εκτ. €10.000 – 15.000) του Περικλή Πανταζή συναρπάζει με την εσωτερική της ροή που ζωντανεύει τη σύνθεση. Ιδιαίτερη θέση στη συλλογή κατέχουν  δυο υπέροχα σκίτσα με μολύβι, η «Βάρκα στην Ακτή» (εκτ. €2.000 – 4.000) του Νικηφόρου Λύτρα και η «Ελληνική Γειτονιά» (εκτ. €1.000 – 2.000) του Νικόλαου Γκύζη ενώ ανάμεσα στα σπάνια αποκτήματα βρίσκονται δύο  σχέδια σκηνικών  από τέμπερα του Γιάννη Μόραλη – «Ευρυδίκη Α»       (εκτ.  €4.000 – 5.000) και «Ευρυδίκη Β» (εκτ. €4.000 – 5.000). Ο «Άγγελος ΙΙ» (εκτ. €1.800 – 2.700) είναι ένα υπέροχο, σπάνιο έργο της πρωτοπόρου μοντερνίστριας εικαστικού Καίτης Φασουλιώτου Στεφανίδου,  η οποία υπήρξε μαθήτρια του Μόραλη.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς