Του Γιάννη Αργυρού
Μπορεί η χώρα να μπαίνει με τις ασκήσεις προσομοίωσης στα κέντρα εμβολιασμών στο μεγαλύτερο υγειονομικό εγχείρημα παγκόσμια, όμως τα κομματικά επιτελεία και η ομάδα των ειδικών που διαχειρίζεται τα μέτρα για την πανδημία έχουν βάλει στο στόχαστρο τους το άγνωστο «κόμμα» των αντιεμβολιαστών.
Πρόκειται για μια ετερόκλητη κοινωνική και πολιτική ομάδα που οι δημοσκόποι καλούνται να «βρουν» και να την εντάξουν στις μετρήσεις τους αλλά και να περιγράψουν την ταυτότητα τους. Η τελική απόφαση όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν πέρα από το κίνδυνο στην υγεία τους θα επιφέρει και οικονομικές επιπτώσεις εάν χρειασθεί παράταση των μέτρων ή θέσπιση ψηφιακού διαβατηρίου για τους ταξιδιώτες.Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων του τελευταίου μήνα τους περιγράφουν ως άτομα χαμηλού εισοδήματος που ζουν κατά βάση στην περιφέρεια με τις νεαρότερες γυναίκες να εκφράζουν τις περισσότερες επιφυλάξεις
Στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει ο Covid-19 η στάση των αντιεμβολιαστών θα κρίνει εκτός από την επιτυχία του εγχειρήματος και τις θέσεις των κομμάτων τα οποία παρά την σαφή καταδίκη των αντιεμβολιαστών κάποιες φορές μπαίνουν στον πειρασμό για μικροκομματικούς σκοπούς.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis το 41% των πολιτών δήλωσε πως δεν θα ήθελε να κάνει το εμβόλιο ενώ ένα 8% δεν ήθελε να απαντήσει. Ελπιδοφόρο στοιχείο η σταδιακή αποκλιμάκωση όσων δηλώνουν αρνητές καθώς από το 44% του περασμένου Αυγούστου μειώθηκε στο 41% το Νοέμβριο.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο από ποιο κόμμα προέρχονται οι αντιεμβολιαστές. Οι λιγότεροι προφανώς είναι στο ΚΙΝΑΛ καθώς μόλις το 20% όσων δηλώνουν ότι θα το ψήφιζαν δεν θα κάνει το εμβόλιο ενώ ένα 4% δεν ήθελα να απαντήσει. Στη Νέα Δημοκρατία τα ποσοστά αυξάνονται στο 23% και στο 9% αντίστοιχα.
Απολύτως διαφορετική είναι η εικόνα στα υπόλοιπα κόμματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ το 41% δεν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο ενώ δεν απαντά το 6%. Στο ΚΚΕ το ποσοστό εκτινάσσεται στο 49,2%. Στα υπόλοιπα κόμματα το 65% δηλώσει πως δεν θα εμβολιαστεί.
Εντυπωσιακά είναι όμως τα στοιχεία ανάλογα με την ηλικία. Η πολυπληθέστερη ομάδα που αρνείται να εμβολιαστεί είναι αυτή που βρίσκεται στην πιο παραγωγική ηλικία από 35 έως 44 με ποσοστό 57%. Αμέσως μετά η ομάδα 17-34 με 52% ενώ το χαμηλότερο ποσοστό είναι στους πολίτες άνω των 65.
Στα κομματικά επιτελεία που επεξεργάζονται αυτά τα στοιχεία έχει σημάνει συναγερμός και αυτό είναι ο λόγος που η κυβέρνηση πρότεινε οι πολιτικοί αρχηγοί να εμβολιαστούν όλοι μαζί σε μια συμβολική κίνηση. Πρόταση που δύσκολα θα γίνει αποδεκτή ειδικά από τους ηγέτες των μικρότερων κομμάτων που φλερτάρουν με πάθος με αυτή την νέα ομάδα ψηφοφόρων όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος που χθες στη Βουλή τόνισε πως «Προτιμά να είναι ψεκασμένος παρά μπολιασμένος» προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τα στρατόπεδα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.