Κορωνοϊός: 9 στους 10 σε υποανάπτυκτες χώρες δεν θα μπορούν να εμβολιαστούν

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 11:59
UPD:12:02
REUTERS/MIKE HUTCHINGS
A- A A+

Εννέα στα 10 άτομα σε 70 χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι απίθανο να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 το επόμενο έτος, επειδή η πλειονότητα των πιο υποσχόμενων εμβολίων που κυκλοφορούν σε κυκλοφορία αγοράστηκε από τη Δύση. Δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη σε υποανάπτυκτες χώρες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τον εμβολιασμό.

Με τους πρώτους ανθρώπους να εμβολιάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Λαϊκή Συμμαχία για τα Εμβόλια προειδοποιεί ότι οι συμφωνίες που πραγματοποιούνται από τις κυβερνήσεις των πλούσιων χωρών θα αφήσουν τους φτωχούς στο έλεος του ιού. Πλούσιες χώρες με 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν εξασφαλίσει το 53% των πιο «υποσχόμενων» εμβολίων.

Ο Καναδάς έχει αγοράσει περισσότερες δόσεις ανά κεφαλή πληθυσμού από οποιονδήποτε άλλο - αρκετές για να εμβολιάσει κάθε Καναδό πέντε φορές, δήλωσε η συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει τη Διεθνή Αμνηστία, το Frontline AIDS, το Global Justice Now και την Oxfam.

«Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από τη λήψη του εμβολίου λόγω της χώρας στην οποία ζει ή λόγω των χρημάτων που έχει στην τσέπη του», δήλωσε η Άννα Μάριοτ, υπεύθυνη πολιτικής υγείας της Oxfam.

«Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν θα λάβουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον Covid-19 για τα επόμενα χρόνια», προειδοποίησε.

Μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca σε χαμηλότερη τιμή

Οι προμήθειες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, που εγκρίθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, θα πάνε σχεδόν όλες σε πλούσιες χώρες - το 96% των δόσεων έχουν αγοραστεί από τη Δύση. Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί μια παρόμοια τεχνολογία, η οποία ισχυρίζεται επίσης ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα, και απευθύνεται αποκλειστικά σε πλούσιες χώρες. Οι τιμές και των δύο εμβολίων είναι υψηλές και η πρόσβαση για τις φτωχιές χώρες θα περιπλέκεται από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες πρέπει να αποθηκευτούν.

Αντίθετα, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, το οποίο έχει αποτελεσματικότητα 70%, είναι σταθερό σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου και η τιμή έχει οριστεί σκόπιμα χαμηλή για παγκόσμια πρόσβαση. Οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι το 64% των δόσεων θα προορίζεται για άτομα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Λαϊκή Συμμαχία επικροτεί αυτήν τη δέσμευση, αλλά θεωρεί ότι μια εταιρεία από μόνη της δεν μπορεί να προμηθεύσει ολόκληρο τον κόσμο. Στην καλύτερη περίπτωση το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca μπορεί να καλύψει το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού τον επόμενο χρόνο.

Η Συμμαχία έχει χρησιμοποιήσει δεδομένα από την εταιρεία επιστημονικών πληροφοριών και αναλυτικών στοιχείων Airfinity για να αναλύσει τις παγκόσμιες συμφωνίες με τους οκτώ κορυφαίους υποψήφιους εμβολίων. Διαπιστώθηκε ότι 67 χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν πίσω καθώς οι πλούσιες χώρες κινούνται προς την οδό διαφυγής τους από την πανδημία. Πέντε από τους 67 - Κένυα, Μιανμάρ, Νιγηρία, Πακιστάν και Ουκρανία - έχουν αναφέρει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρούσματα Covid-19 μεταξύ τους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τον Guardian.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή