Γαλλία: Οι αρχές θα ερευνήσουν τα τζαμιά ως «εκκολαπτήρια ισλαμιστικού εξτρεμισμού»

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 13:46
UPD:13:48
REUTERS/CHARLES PLATIAU
A- A A+

Η Γαλλία θα ξεκινήσει να ερευνά δεκάδες τζαμιά που είναι ύποπτα ότι κήρυγμα τη ισλαμιστικής ιδεολογίας και λειτουργούν ως «εκκολαπτήρια» θρησκευτικού εξτρεμισμού, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί «πρωτοφανή δράση ενάντια στον αυτονομισμό» μετά τιςς ισλαμιστικές επιθέσεις στη Γαλλία αυτό το φθινόπωρο, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού του καθηγητή Σαμιουέλ Πατί.

Ο Νταρμανάν είπε ότι 76 τζαμιά από τους περισσότερους από 2.600 μουσουλμανικούς χώρους λατρείας είχαν επισημανθεί ως πιθανές απειλές για τις δημοκρατικές αξίες της Γαλλίας και την ασφάλειά της. Όπου επιβεβαιώνονται υποψίες, το τζαμί θα κλείσει, είπε.

«Υπάρχουν σε ορισμένες συγκεντρωμένες περιοχές λατρευτικοί χώροι που είναι σαφώς αντιδημοκρατικοί», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο RTL, «όπου οι ιμάμηδες ακολουθούνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών και όπου ο λόγος έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες μας».

Οι ερευνητές θα διερευνήσουν τη χρηματοδότηση των τζαμιών και το ιστορικό των ιμάμηδων που θεωρούνται ύποπτοι και θα αναζητήσουν αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή του «ισλαμιστικού αυτονομισμού» και την πρόκλησή του για την ενότητα της κοσμικής γαλλικής δημοκρατίας. Οι βασικές γαλλικές αξίες όπως η ελευθερία πίστης, η ισότητα και το δικαίωμα βλασφημίας απειλούνται σε τοπικές περιοχές, είπε.

«Αντιμέτωπος με αυτό το κακό που τρώει στη χώρα μας, η Γαλλία απάντησε με αποφασιστικότητα», είχε γράδψει ο Μακρόν σε επιστολή του στην εφημερίδα Financial Times τον Νοέμβριο.

Η καταστολή της κυβέρνησης έχει σαν αποτέλεσμα βέβαια οι μουσουλμάνοι να αισθάνονται όλο και πιο αποξενωμένοι στη χώρα τους. Μερικοί μουσουλμάνοι ηγέτες, ενώ υποστηρίζουν τον αγώνα της κυβέρνησης ενάντια στον ισλαμισμό, προειδοποίησαν τον Γάλλο πρόεδρο πως με την πολιτική αυτή μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα «απέναντι στους υποκινητές του μίσους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή