Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε από τις αρχές του Πακιστάν να αποσύρουν τα σχόλια ενός από τους υπουργούς της ότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους όπως οι Ναζί είχαν μεταχειριστεί τους Εβραίους στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα σχόλια που δημοσιεύθηκαν στο Twitter από την Ομοσπονδιακή Υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν Σιρίν Μαζαρί το Σάββατο ήρθαν ως μέρος της σύγκρουσης μεταξύ του Πακιστάν και της Γαλλίας σχετικά με τη δημοσίευση εικόνων του Προφήτη Μωάμεθ από το Charlie Hebdo. Οι εικόνες πυροδότησαν θυμό και διαμαρτυρίες στον μουσουλμανικό κόσμο, ειδικά στο Πακιστάν.
«Ο Μακρόν κάνει στους μουσουλμάνους αυτό που έκαναν οι Ναζί στους Εβραίους - τα παιδιά που είναι μουσουλμάνοι θα λάβουν αριθμούς ταυτότητας όπως ακριβώς οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να φορέσουν το κίτρινο αστέρι στα ρούχα τους για αναγνώριση», δήλωσε η Μαζαρί σε ένα tweet που συνδέει σε ένα διαδικτυακό άρθρο.
Σε συνέχεια του tweet την Κυριακή, η Μαζαρί διπλασίασε τους ισχυρισμούς της μετά από καταδίκη του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας αργά το Σάββατο.
«Αυτά τα λόγια μίσους είναι κατάφωρα ψέματα, εμποτισμένα με μια ιδεολογία μίσους και βίας. Μια τέτοια συκοφαντία είναι ανάξια αυτού του επιπέδου ευθύνης. Τους απορρίπτουμε με τη μεγαλύτερη σταθερότητα », δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Άγνκες φον ντερ Μιλ, προσθέτοντας ότι το Παρίσι είχε ενημερώσει την πρεσβεία του Πακιστάν για την έντονη καταδίκη του για τα σχόλια.
«Το Πακιστάν πρέπει να ανακαλέσει αυτές τις παρατηρήσεις και να επιστρέψει στην πορεία ενός διαλόγου με βάση τον σεβασμό».
Το κοινοβούλιο του Πακιστάν στα τέλη Οκτωβρίου ενέκρινε ένα ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τον απεσταλμένο της από το Παρίσι, κατηγορώντας τον Μακρόν για «μίσος» κατά των μουσουλμάνων.
Ο Μακρόν είχε αποτίσει φόρο τιμής στον Γάλλο καθηγητή ιστορίας, Σαμιέλ Πατί, ο οποίος αποκεφαλίστηκε από έναν 18χρονο Τσετσενικής καταγωγής για την προβολή κινούμενων σχεδίων του Προφήτη Μωάμεθ σε μια τάξη για την ελευθερία του λόγου.
Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αποκεφαλισμός ήταν επίθεση στη βασική γαλλική αξία της ελευθερίας της έκφρασης.
Αφού το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo δημοσίευσε ξανά τα κινούμενα σχέδια τον Σεπτέμβριο, ο Μακρόνείπε ότι η ελευθερία της βλασφημίας συμβαδίζει με την ελευθερία πίστης στη Γαλλία.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.