ΗΠΑ: Η εκλογική χρονιά των γυναικών

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 12:37
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Κάπου ανάμεσα στην νίκη, έπειτα από μάχες στήθος με στήθος, του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές και την πεισματική άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την ήττα του, χάθηκε κάτι αξιοσημείωτο. Οι σημαντικές επιτυχίες των γυναικών στην εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου.

Είτε ως ψηφοφόροι, είτε ως πολιτικά πρόσωπα είτε ως αρχηγοί των προεκλογικών εκστρατειών, οι γυναίκες έδωσαν τον τόνο στις αμερικανικές εκλογές, αφήνοντας το στίγμα τους περισσότερο από ποτέ, σημειώνει η Wall Street Journal.

Πολιτικοί αναλυτές εδώ και τρεις δεκαετίες έκαναν λόγο για μια ασύλληπτη «χρονιά των γυναικών», όμως μόνο τώρα γίναμε μάρτυρες εξελίξεων που δύνανται να έχουν πραγματικό αντίκτυπο και έχοντας διάρκεια πάνω από ένα χρόνο, προσθέτει το δημοσίευμα της WSJ.

«Δεν θα το χαρακτήριζα η χρονιά των γυναικών. Θα έλεγα καλύτερα η εποχή των γυναικών στο Δημοκρατικό Κόμμα», σχολιάζει η Ανίτα Νταν, κορυφαία σύμβουλος του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. «Και αν κοιτάξεις και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ισχύει το ίδιο», προσθέτει.

Τι εννοεί;

  • Στις γυναίκες ψηφοφόρους χρεώνεται η επικράτηση του Μπάιντεν. Οι γυναίκες αποτελούν το 53% του εκλογικού σώματος, σύμφωνα με την έρευνα AP VoteCast σε περισσότερους από 110.000 ψηφοφόρους, και το 44%- 55% ψήφισε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Ο Τραμπ, από την άλλη κέρδισε τους άντρες με ποσοστά 46%-52%.
  • Η Κάμαλα Χάρις θα γίνει η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία (σ.σ. είναι Ινδή από τη μεριά της μητέρας της) που εκλέγεται Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
  • Στην Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέχθηκε ένα ιστορικό ρεκόρ γυναικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σύμφωνα με την WSJ, μέχρι στιγμής τα 17 από τα νέα μέλη είναι γυναίκες.
  •  Για τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση, μια γυναίκα ήταν στα ηνία της νικηφόρας προεδρικής εκστρατείας. Το 2016 ήταν η Κελιάν Κόνγουεϊ για τον Τραμπ. Φέτος η Τζεν Ο'μάλι Ντίλλον για τον Μπάιντεν, διαθέτοντας μάλιστα ένα επιτελείο με πολλές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.
  • Οι γυναίκες παρείχαν ουσιαστική δύναμη στον Μπάιντεν στις αμφίρροπες πολιτείες. Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Ουίτμρ, για παράδειγμα, αποτέλεσε σημαντική σύμμαχο. Η στήριξη της χήρας του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, Σίντι ΜακΚέιν, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην πορεία του Μπάιντεν στην Αριζόνα, πολιτεία στην οποία οι Δημοκρατικοί επικράτησαν για πρώτη φορά από το 1996. Ουσιαστική ήταν επίσης η συνεισφορά της Στέισι  Άμπραμς στην κινητοποίηση των ψηφοφόρων στην πολιτεία της Τζόρτζια.
  • Η επέλαση των γυναικών αναμένεται επίσης να συνεχιστεί καθώς ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να στελεχώσει τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία από τον Ιανουάριο του 2021. Μάλιστα το όνομα της Τζάνετ Γέλεν , της πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ακούγεται ανάμεσα στους υποψηφίους που εξετάζει για το υπουργείο Οικονομικών.
  • Είναι επίσης πιθανό ο Μπάιντεν να επιλέξει κάποιες προσωπικότητες από το μέτωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της ebay και της Hewlett Packard Μεγκ Γουίτμαν να έρχεται πρώτη στη λίστα. 
  • Σημαντική γυναικεία, αν και διακριτική, παρουσία στο πλευρό του Μπάιντεν αποτελεί επίσης η σύζυγός του Τζιλ Μπάιντεν, η οποία, σύμφωνα με την WSJ, έχει ενεργό ρόλο παρασκηνικά ενώ δεδομένου ότι στο επάγγελμα είναι δασκάλα αναμένεται να επηρεάσει την προσέγγιση στο θέμα της εκπαίδευσης του νέου Αμερικανού προέδρου. 
  • Στο μεταξύ ούτε η θέση της Δημοκρατικής προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δεν φαίνεται να απειλείται από το εκλογικό αποτέλεσμα. 

Τι σημαίνει πρακτικά η γυναικεία επέλαση στα πολιτικά πόστα των Ηνωμένων Πολιτειών; Σύμφωνα με την WSJ, σημαίνει ότι αλλάζει η δομή της πολιτικής εξουσίας της χώρας προχωρώντας πέρα ​​από τα στερεότυπα και την προσχηματική υποστήριξη μειονοτήτων. Πολλές συζητήσεις έχουν αναλωθεί στον τρόπο με τον οποίο το πολιτικό σύστημα θα αντανακλά το πρόσωπο της Αμερικής. Οι γυναίκες του 2020 μπορεί πραγματικά να μετατρέψουν αυτήν τη σκέψη σε πραγματικότητα, υποστηρίζει το δημοσίευμα. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή