Καστέξ: Μέτρα και μετά την 1η Δεκεμβρίου στη Γαλλία με... την «ελπίδα» των Χριστουγέννων

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 21:48
UPD:21:50
REUTERS/GONZALO FUENTES
A- A A+

Παρατείνεται για μετά την 1η Δεκεμβρίου το lockdown στη Γαλλία. Οι κανόνες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, δεν αλλάζουν τουλάχιστον για το επόμενο δεκαπενθήμερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη. Η χώρα δεν θα αποσυμπιεστεί την 1η Δεκεμβρίου: μόνο οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά την ημερομηνία αυτή.

«Μην χαλαρώσετε τις προσπάθειές αλλά ενισχύστε τις», είπε ο Καστέξ, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown, κατά τη διάρκεια μιας πρώτης έκθεσης προόδου που παραδόθηκε στον Τύπο στο Υπουργείο Υγείας, λίγες ώρες μετά την έγκριση των διαιτησιών από το Συμβούλιο Άμυνας.

Αντιμέτωποι με αυτό το δεύτερο «εξαιρετικά δυνατό» δεύτερο κύμα, οι «μη απαραίτητες» επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, τα σχολεία, τα κολέγια και τα γυμνάσια παραμένουν ανοιχτά, η τηλεργασία εξακολουθεί να είναι ο κανόνας όταν είναι δυνατόν. Την 1η Δεκεμβρίου, μόνο οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά και οι Γάλλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να περιορίζουν τα ταξίδια τους. 

Ο Καστέξ προειδοποίησε τους Γάλλους κατά της βιαστικής μείωσης των μέτρων. «Η στρατηγική μας φαίνεται να παράγει τα πρώτα αναμενόμενα αποτελέσματα», με επιβράδυνση στις νέες μολύνσεις. Η Γαλλία δεν έχει δει ακόμη μια πτώση στις νοσηλείες - μία «κάθε 30 δευτερόλεπτα», ούτε στις εισαγωγές εντατικής θεραπείας - μία «κάθε τρία λεπτά».

Για τον Καστέξ, οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές αποτελούν μια «ανακούφιση» που χρειάζονται όλοι, αλλά «δεν είναι λογικό να οργανώνουμε μεγάλα πάρτι». Είναι ακόμη «λίγο νωρίς να αγοράσετε εισιτήρια τρένου», δήλωσε ο Καστέη. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως συνήθως, δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι θα ήταν «παράλογο να οργανώσουμε μεγάλα πάρτι για αρκετές δεκάδες άτομα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro και τη Le Monde.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή