Γαλλία: Κόντρα Λε Μερ - Βεράν για τη διαχείριση της πανδημίας

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 21:38
UPD:21:43
REUTERS/POOL

Μπρουνό Λε Μερ

A- A A+

Εσωκομματικούς τριγμούς έχει προκαλέσει η διαχείριση της πανδημίας και το lockdown που έχει επιβάλει στη Γαλλία ο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτήν την στιγμή, οι στόχοι του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Υγείας, φαντάζουν ασυμβίβαστοι με αποτέλεσμα ο Μπρουνό Λε Μερ και ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν να βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

Το πρόβλημα αφορά στην καταπολέμηση της πανδημίας χωρίς την οικονομική καταστροφή και στην διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας χωρίς τεράστια διασπορά του ιού. Λε Μερ και Βεράν φαίνεται πως διαφωνούν κάθετα στην τακτική.

Τη Δευτέρα, ο Λε Μερ κάλεσε τον Ολιβιέ Βεράν να συμμετάσχει σε συνάντηση με τα συνδικάτα. Αυτά τα δύο πρόσωπα της κρίσης δεν έχουν την ίδια κουλτούρα - ο Βεράν είναι από τα αριστερά, ο Λε Μερ από τα δεξιά - αλλά το καθένα παίζει τον ρόλο του.

«Ποτέ δεν διαφωνήσαμε, ορκίζεται ο Βεράν . Ο Λε Μερ γνώριζε πάντα τι ήταν ο ιός. Καταλάβαινε την ανάγκη να μην αφήσει την επιδημία να ξεφύγει. Η υγεία και η οικονομία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

«Είναι φυσιολογικό ο υπουργός Υγείας, ο οποίος περνά το χρόνο του στα νοσοκομεία, να είναι εκπρόσωπος όλων αυτών των ανθρώπων που βλέπουν μια ολοένα αυξανόμενη εισροή ασθενών", αναγνωρίζει Λε Μερ. Είναι φυσιολογικό ο Υπουργός Οικονομίας, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους μερικές φορές απελπισμένους εμπόρους, να μιλά για αυτήν την απόγνωση και την ανάγκη τους για υποστήριξη. Στο τέλος της ημέρας, υπάρχει μόνο μία γραμμή: αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Μακρόν θα αποφασίσει αυτήν την Πέμπτη στο Συμβούλιο Άμυνας εάν το «προσαρμοσμένο» lockdown είναι αρκετό για να σταματήσει η πανδημία. Σε αυτήν τη μόνιμη διαπραγμάτευση, ο Βεράν φαίνεται να βρήκε έναν ισχυρό σύμμαχο: τον Ζαν Καστέξ: «Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Υπουργό Υγείας του, έναν στενό φίλο του αρχηγού κράτους», αναφέρουν πηγές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τη Le Figaro.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή