Τη διενέργεια έρευνας για το κατά πόσον οι αξιωματούχοι που οργάνωσαν την απάντηση της Γαλλίας στην κρίση του κορωνοϊού, διέπραξαν αδικήματα, όπως ανθρωποκτονία και απειλή ζωών, διέταξε ο εισαγγελέας του Παρισιού. Οι έρευνες θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, δήλωσε ο εισαγγελέας, Ρεμί Εΐτζ και θα εξεταστούν τυχόν ευθύνες των αρμοδίων για τη διαχείριση της πανδημίας.
Ο Εΐτζ είπε ότι η έρευνα, που βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, θα επικεντρωθεί στον αντίκτυπο στο ευρύ κοινό, στους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στους δημόσιους υπαλλήλους και σε εκείνους που ασθένησαν ή πέθαναν από Covid-19.
Δύο έρευνες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας από τη Γαλλία, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 41.000 ανθρώπους στη χώρα μέχρι σήμερα, επιβαρύνοντας την οικονομία της και την κοινωνική ζωή των πολιτών.
Η μία είναι η ποινική έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο και διεκπεραιώθηκε από τον εισαγγελέα του Παρισιού. Εξετάζει εάν η απάντηση της Γαλλίας στην κρίση είχε ως αποτέλεσμα ακούσια ανθρωποκτονία και τραυματισμό, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και τη σκόπιμη άρνηση να καταπολεμήσει μια καταστροφή. Δεν δόθηκαν παραδείγματα των αδικημάτων.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, υπήρξαν πολλοί θάνατοι σε κέντρα φροντίδας όπου η έλλειψη μέτρων ή προστατευτικού εξοπλισμού σήμαινε ότι ο ιός μεταφέρθηκε από έξω. Σε αυτό το στάδιο, κανένα άτομο δεν κατονομάζεται στις έρευνες.
Η δεύτερη, αφορά το Ειδικό Δικαστήριο, που ιδρύθηκε το 1993 για να χειριστεί υποθέσεις φερόμενης υπουργικής παράβασης. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η αστυνομία έκανε έρευνες τον περασμένο μήνα στα σπίτια και τα γραφεία του υπουργού Υγείας της Γαλλίας, του διευθυντή της Δημόσιας Υγείας και του πρώην πρωθυπουργού στο πλαίσιο της έρευνας του Δικαστηρίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters.