Κομισιόν: Το μποϊκοτάζ απομακρύνει την Τουρκία από την ΕΕ

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 14:27
UPD:15:06
EPA/TOLGA BOZOGLU
A- A A+

Αντίθετο με το πνεύμα των διπλωματικών και εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία με τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε το κάλεσμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τονίζοντας ότι το κάλεσμα αυτό του Τούρκου προέδρου «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Τουρκία από την ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι «οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών (...) πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές».

«Οι προτροπές για μποϊκοτάζ των προϊόντων οποιουδήποτε κράτους μέλους είναι αντίθετες με το πνεύμα των υποχρεώσεων αυτών και θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποίησε επίσης.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία συνδέονται με μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης, η οποία ετέθη σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία ήταν το 2019 ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με την σειρά της είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων για να εκμεταλλευθεί την έκρηξη οργής στον μουσουλμανικό κόσμο κατά του Εμανουέλ Μακρόν. Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία οδήγησε χθες στην ανάκληση του Γάλλου πρεσβευτή στη Αγκυρα για διαβουλεύσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή