Γαλλία: Ένοπλος που φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» αποκεφάλισε άνδρα σε προάστιο του Παρισιού

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020 20:14
UPD:17/10/2020 00:11
REUTERS/Regis Duvignau
A- A A+

Ένας ένοπλος άνδρας, ο οποίος μαχαίρωσε και αποκεφάλισε έναν καθηγητή ιστορίας μέσης εκπαίδευσης στο προάστιο Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ του Παρισιού, εξουδετερώθηκε από την αστυνομία, ενώ στο σημείο έσπευσε και η αντιτρομοκρατική.

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο δράστης, ο οποίος σύμφωνα με μάρτυρες φέρεται να φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» προσπάθησε να φύγει και μετά από πυρά της Αστυνομίας έπεσε νεκρός.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία (Pnat) η οποία στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «ανθρωποκτονία που σχετίζεται με τρομοκρατική επιχείρηση» και «σύσταση εγκληματικής, τρομοκρατικής συμμορίας».

Σύμφωνα με την «leparisien.fr» αστυνομικοί εντόπισαν το θύμα αποκεφαλισμένο γύρω στις 17.00 το απόγευμα, στην πλατεία Ρενέ Πικάρ, κοντά σε ένα σχολείο. Ο δράστης, ο οποίος κρατούσε κουζινομάχαιρο  ήταν ακόμη παρών στο σημείο και τον κάλεσαν να παραδοθεί, όμως εκείνος τους απείλησε με το όπλο που κρατούσε και διέφυγε σε γειτονική περιοχή.

Αστυνομικοί που τον καταδίωξαν τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν όταν έφτασε στο Ερανί-σιρ-Ουάζ και αφού αρνήθηκε και πάλι να παραδοθεί.

Το θύμα φέρεται να είχε δώσει πρόσφατα ένα μάθημα στους μαθητές του σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης και είχε δείξει τις καρικατούρες του Μωάμεθ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της έρευνας, ο δράστης είναι ένας 18χρονος Τσετσένος, ο οποίος φέρεται να ανέβασε και ένα φρικτό βίντεο πριν αποκεφαλίσει τον καθηγητή.

Στη σημείο του εγκλήματος ο Μακρόν

Λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν πήγε στο σημείο που έγινε το έγκλημα και παρέμεινε εκεί για περίπου μισή ώρα.

Ο άνδρας που σκότωσε έναν καθηγητή μέσης εκπαίδευσης, επειδή έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, στόχευε την ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Ένας πολίτης δολοφονήθηκε σήμερα επειδή ήταν καθηγητής και επειδή δίδασκε την ελευθερία της έκφρασης", δήλωσε ο Μακρόν κοντά στο σχολείο όπου ο καθηγητής δολοφονήθηκε σε προάστιο βορειοδυτικά του Παρισιού. Ο Μακρόν χαρακτήρισε την επίθεση ισλαμική τρομοκρατία.

"Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό των καθηγητών της. Οι τρομοκράτες δεν θα διχάσουν τη Γαλλία, ο σκοταδισμός δεν θα νικήσει", είπε.

Εσπευσμένα επιστρέφει ο Υπουργός Εσωτερικών

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος βρίσκεται στο Μαρόκο για επίσημη επίσκεψη, αποφάσισε να επιστρέψει αμέσως στο Παρίσι.

Στην Εθνική Συνέλευση στο Παρίσι, το κοινοβούλιο της Γαλλίας, βουλευτές σηκώθηκαν για να τιμήσουν τον νεκρό και να καταδικάσουν την «φρικτή τρομοκρατική επίθεση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή