Η εικόνα στον καθρέφτη

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 07:00
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Τα δυνατά αλλά και τα αδύναμα «χαρτιά» τους μετρούν τα κόμματα, καθώς μια σειρά δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προσφέρονται για τη διεξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων. Η ψαλίδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης παραμένει μεγάλη, αλλά αυτό δεν είναι το μόνο συμπέρασμα που προκύπτει.

Από τις δημοσκοπήσεις είναι φανερό πως η κυβέρνηση διατηρεί υψηλά ποσοστά, έστω και αν υπάρχει μια μικρή υποχώρηση σε σχέση με την άνοιξη (όπου η πρώτη φάση διαχείρισης της πανδημίας είχε οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της «γαλάζιας» επιρροής). Ωστόσο μια δεύτερη ανάγνωση των ερευνών δείχνει πως υπάρχει προβληματισμός σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης για την επόμενη μέρα. 

Επομένως από τον τρόπο που το κυβερνών κόμμα θα διαχειριστεί τα εθνικά θέματα, το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την οικονομία θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το αν θα συνεχίσει να καταγράφει εξίσου υψηλά ποσοστά αποδοχής.

Ουσιαστικά σε αυτή τη φάση αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο εαυτός της και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται σε όλες τις έρευνες. Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια στασιμότητα στα ποσοστά, με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορεί να επωφεληθεί από τις μικρές απώλειες που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πως έχει η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να πείσει πως θα τα πήγαινε καλύτερα αν ήταν στην κυβέρνηση και αυτό είναι το μεγάλο «στοίχημα».

Καλείται δηλαδή να αποδείξει πως μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο διεκδικητή της εξουσίας και να καταρρίψει θεωρίες για πολιτικό σύστημα του «ενάμισι κόμματος» (δηλαδή ένα κόμμα που θα κυβερνά και ένα άλλο, μεγάλο μεν αλλά όχι αρκετά, στην αξιωματική αντιπολίτευση).  Χωρίς αξιοπρόσεκτες μεταβολές είναι και το ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής, που δείχνει να μην μπορεί να πετύχει τον επαναπατρισμό των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. 

Ας μην ξεχνάμε πάντως πως οι δημοσκοπήσεις αποτελούν την εικόνα της στιγμής. Και οι επόμενοι μήνες κρύβουν προκλήσεις που θα δοκιμάσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή