Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Οι τρεις μεγάλοι του υπολογιστικού νέφους, Amazon, Google και Microsoft, αναλαμβάνουν να αποθηκεύουν τα δεδομένα χιλιάδων επιχειρήσεων, στις οποίες μπορεί να προσφέρουν επίσης λογισμικό μέσω απομακρυσμένων εφαρμογών ή υπολογιστική ισχύ για τις καθημερινές δραστηριότητές τους.
Τα δεδομένα καταλήγουν σε φάρμες υπολογιστών, στις οποίες επενδύουν δεκάδες δισ. δολ. Η μητρική της Google, Alphabet, από το cloud αποκόμισε 9 δισ. δολ. στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ η Microsoft 12 δισ.
Τον Μάιο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1 δισ. δολάρια στην Πολωνία, ως μέρος ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός data center.
Η εταιρεία είχε υπογράψει συμφωνία με τον τοπικό πάροχο cloud, Chmura Krajowa, για συνεργασία διάρκειας επτά ετών, που θα περιλαμβάνει και εκπαίδευση ατόμων σε τεχνολογία που βασίζεται στο cloud.
Πέντε μήνες μετά ήρθε η σειρά της Ελλάδας να πετάξει στα σύννεφα. Λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την ψηφιακή διακυβέρνηση, ο οποίος προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αναπτύξει τρία ξεχωριστά υπολογιστικά νέφη, ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα ότι η Microsoft θα κατασκευάσει στην Αττική κόμβο data center (τριών διακριτών μονάδων) για τις ανάγκες της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η συμφωνία για την υλοποίηση ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, αλλά πέρα από το άμεσο οικονομικό όφελος, το σήμα και σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας είναι σημαντικό.
Είναι ευκαιρία, αν είναι μάλιστα «η ταχύτητα πρόσβασης σαν ταχύτητα φωτός που θα θαύμαζε ακόμη και ο Δίας», ο νεφεληγερέτης, θα πάει σφαίρα η παραγωγικότητα συνολικά για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που εστιάζουν και στην αύξηση του βαθμού ασφαλείας (κανόνες που θέτει η ίδια η εταιρεία, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο του GDPR).
Εδώ τώρα θα μπορούσε να ανοίξει μεγάλη κουβέντα -ενδεικτικό το δημοσίευμα του περιοδικού Wired τον περασμένο Φεβρουάριο https://www. wired.com/story/we-need-to-talk-about-cloud-neutrality/- αλλά, μέρα που είναι, ας μείνουμε στη μεγάλη εικόνα.