Χωρίς καθυστερήσεις θα δοθούν φέτος ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε 1.227 σχολεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όπως σημειώνει, για πρώτη φορά, αυτή τη σχολική χρονιά, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα από τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους. Αντιθέτως, τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, η διανομή των γευμάτων γινόταν αρχές Νοεμβρίου, περίπου δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι.
Κύριος στόχος του προγράμματος, που υλοποιείται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α., είναι η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, καθώς η επιλογή των σχολικών μονάδων γίνεται με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Με τα σχολικά γεύματα ενισχύεται η αλληλεγγύη και η συντροφικότητα στη μαθητική κοινότητα, η εξοικείωση των μαθητών με τη μεσογειακή διατροφή και η ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παραγωγή των γευμάτων είναι αποκλειστικά εγχώρια.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ευχήθηκε για τη νέα σχολική χρονιά λέγοντας πως «είναι η πρώτη χρονιά που είμαστε σε θέση να προσφέρουμε τα σχολικά γεύματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, χωρίς να χρειάζεται οι μαθητές να περιμένουν μέχρι τον Νοέμβριο όπως συνέβαινε έως τώρα. Αυτό έγινε πραγματικότητα, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας που σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα και την άψογη συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας για την κατανομή των γευμάτων στα σχολεία.
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε επάξια στις αυξημένες δυσκολίες αυτής της σχολικής χρονιάς. Να στηρίξουμε την εκπαιδευτική διαδρομή των μαθητών, αλλά και να συζητήσουμε για την κοινωνική αλληλεγγύη, για την ατομική ευθύνη, για την αγάπη στο συνάνθρωπο, για το κοινό καλό. Να δείξουμε στα παιδιά πως είμαστε έμπρακτα δίπλα τους. Εύχομαι στους μαθητές και στους δασκάλους τους μια παραγωγική και χαρούμενη σχολική χρονιά».
Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες. Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον ΕΦΕΤ, με βάση όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους περιφερειών και από τον ΕΦΕΤ.