Γκάνγκστερ, ατρόμητη πολεμίστρια και διατριβή του Μπέργκμαν

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 09:41
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]


Γκανγκστερικό φιλμ βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, ελληνική ταινία φαντασίας, ατρόμητη πολεμίστρια της Disney σε καινούργιες περιπέτειες, η μοναδική διεθνής ταινία της Τζένης Καρέζη και μία διατριβή στον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο από τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν φωτίζουν με τα πλάνα τους τις βραδιές της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας.

«Ο Προδότης»

Το γκανγκστερικό φιλμ, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, του Μάρκο Μπελόκιο μάς μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όπου ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των αφεντικών της σικελικής μαφίας, γνωστής και ως Κόζα Νόστρα.

Ο Τομάτο Μπουσέτα κρύφτηκε με την οικογένειά του στη Βραζιλία. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, ωστόσο, συνεχιζόταν στην Ιταλία, και οι σύμμαχοί του δολοφονούνταν ο ένας μετά τον άλλο. Η σύλληψη και η έκδοση του Μπουσέτα από τη βραζιλιάνικη αστυνομία τον οδήγησε να πάρει μια απόφαση που θα άλλαζε ολόκληρη την ιστορία της μαφίας: συναντήθηκε με τον δικαστή Φαλκόνε και πρόδωσε τον αιώνιο όρκο σιωπής που έδωσε στην Κόζα Νόστρα. Ο Τομάσο Μπουσέτα έγινε ο πρώτος πληροφοριοδότης στην ιστορία της μαφίας. Ο Μάρκο Μπελόκιο αφηγείται με νεύρο και ρυθμό μια αληθινή ιστορία από τον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος, σε μια ταινία η οποία μάλιστα αποτέλεσε την ιταλική πρόταση για τα φετινά Όσκαρ.

«Άλυτη»  

Στην ελληνική ταινία φαντασίας του Μίνωα Νικολακάκη, ένας γιατρός μετακομίζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί, ερωτεύεται μια ευπαθή κοπέλα, η οποία ζει απομονωμένη από τους δεισιδαίμονες συγχωριανούς της, διότι πάσχει από μια σπάνια ασθένεια που καθιστά το δέρμα της σαν φλοιό δέντρου. Αποφασισμένος να την θεραπεύσει, ο γιατρός θα συνειδητοποιήσει σύντομα ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται, ιδιαίτερα όταν εκείνη του αποκαλύπτει έναν παράδοξο τρόπο για να την σώσει.

Ο Μίνως Νικολακάκης εμπνέεται από τους λαϊκούς μύθους και παρουσιάζει ένα θρίλερ του φανταστικού, στην κόψη του παραμυθιού.  

«Μουλάν»  

Όταν ο αυτοκράτορας της Κίνας διατάζει ότι ένας άντρας ανά οικογένεια πρέπει να υπηρετήσει στον αυτοκρατορικό στρατό για να υπερασπιστεί τη χώρα από τους εισβολείς, η Χουά Μουλάν, η μεγαλύτερη κόρη ενός διάσημου πολεμιστή, παίρνει τη θέση του άρρωστου πατέρα της. Μεταμφιέζεται σε άντρα, τον Χουάν Γιουν, και περνάει από πολλές δοκιμασίες που θα χρειαστούν όλη της τη δύναμη για να τα καταφέρει. Είναι ένα επικό ταξίδι που θα τη μεταμορφώσει σε μια εκπληκτική πολεμίστρια που θα κερδίσει τον σεβασμό ενός έθνους… και ενός περήφανου πατέρα.

Μεταφορά της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney με τη σκηνοθέτιδα Νίκι Κάρο («Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου»), να παρουσιάζει μια επική περιπέτεια πολεμικών τεχνών.  

«Μια Σφαίρα στην Καρδιά»

Η Κάρλα (Τζένη Καρέζη), τραγουδίστρια ενός καμπαρέ της Τρούμπας και πρώην ερωμένη ενός άρχοντα του υπόκοσμου, ζει μια άχαρη ζωή, θύμα παλιών σφαλμάτων. Εκεί γνωρίζει τον Φραντσέσκο Μοντελέκρ (Σάμι Φρέι), τελευταίο απόγονο μιας πλούσιας σικελικής οικογένειας, την περιουσία του οποίου έχει κλέψει η Μαφία κι αυτός έχει ορκισθεί εκδίκηση. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τον γκάγκστερ Ριζάρντι, ο οποίος τον καταδιώκει για λόγους παλιού οικογενειακού μίσους, ο Φραντσέσκο τραυματίζει και παραμορφώνει τον Ριζάρντι, με αποτέλεσμα να τον κυνηγάει ο Ναβάρα, επικεφαλής όλης της συμμορίας. Στην Ελλάδα φθάνει αναζητώντας έναν μάρτυρα, που θα τον βοηθήσει να στείλει στη φυλακή τον αρχιμαφιόζο. Γνωρίζει την Κάρλα, η οποία τον ερωτεύεται και τον βοηθά υλικά και ηθικά, για να σκοτώσει όλους τους εχθρούς του. Ωστόσο, ο Φραντσέσκο είναι ερωτευμένος με την Άννα (Φρανσουάζ Αρντί), που ήρθε στην Ελλάδα μαζί με μια φίλη της, την Ελένη, για διακοπές.

Η ταινία γυρίστηκε τον Μάιο του 1965 στη Σκύρο από τον Γάλλο -τότε ανερχόμενο σκηνοθέτη της nouvelle vague- Ζαν-Ντανιέλ Πολέ και ήταν η μοναδική διεθνής ταινία της Τζένης Καρέζη, η οποία συμπρωταγωνιστούσε στο πλευρό του Φρέι και της  Αρντί, με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

«Πρόσωπο με Πρόσωπο»

Η διακεκριμένη ψυχίατρος Τζένι Ίσακσον είναι παντρεμένη με τον επίσης επιτυχημένο ψυχίατρο Έρικ. Ο φόρτος εργασίας και μια σειρά από γεγονότα ταράζουν την ψυχική ηρεμία της και την οδηγούν σε νευρικό κλονισμό. Η Τζένι εμφανίζει σημάδια ψύχωσης, με ψευδαισθήσεις και οράματα που δυσκολεύουν τις καθημερινές της ασχολίες και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια της τη ζωή.

Μία διατριβή στον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο από τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας και απέσπασε δύο οσκαρικές υποψηφιότητες -Σκηνοθεσίας και Α΄ Γυναικείου ρόλου για τη συγκλονιστική Λιβ Ούλμαν.

Προτεινόμενα για εσάς