Πέθανε ο εικαστικός Βασίλης Δημητρίου

Ο άνθρωπος πίσω από τις χειροποίητες κινηματογραφικές γιγαντοαφίσες
Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020 20:31
A- A A+

Ο εικαστικός Βασίλης Δημητρίου, ο άνθρωπος που επί 65 και πλέον χρόνια ζωγράφιζε αφίσες ταινιών σε δεκάδες κινηματογραφικές αίθουσες, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, «χτυπημένος» από το Πάρκινσον, τη νόσο που τον τελευταίο χρόνο τον κράτησε μακριά από την μεγάλη του αγάπη, τη ζωγραφική.

Οι μικρότεροι τον γνωρίζουν από τις χειροποίητες κινηματογραφικές γιγαντοαφίσες που κοσμούν τα τελευταία χρόνια τον κινηματογράφο «Αθήναιον» στους Αμπελόκηπους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε αφιέρωμά του στον Έλληνα ζωγράφο έγραφε: «Ο Δημητρίου, επιζήσας της γερμανικής Κατοχής, παραμένει αποφασισμένος να παλέψει ολομόναχος ενάντια στην digital εκτύπωση, για όσο αντέξει. Κι αυτό διότι για εκείνον, είναι τέχνη ότι βγαίνει από την καρδιά.

Για περισσότερα από 65 χρόνια, ο μικροσκοπικός με τον μπερέ καλλιτέχνης έχει σχεδιάσει όλα τα μεγάλα ονόματα». «Για περισσότερα από 65 χρόνια, ο μικροσκοπικός με τον μπερέ καλλιτέχνης έχει σχεδιάσει όλα τα μεγάλα ονόματα» έγραφε το AFP, επισημαίνοντας, ότι «σε κάποια δίνει μεγαλύτερη προσοχή».

«Αυτούς που αγαπώ, τους ζωγραφίζω καλά. Εκείνους που δεν αγαπώ δεν τους ζωγραφίζω καλά. Για παράδειγμα, έχω ζωγραφίζει τον Κλιντ Ίστγουντ 50 φορές. Αν κλείσω τώρα τα μάτια μου, μπορώ να τον ζωγραφίσω» είχε δηλώσει ο Βασίλης Δημητρίου.

Κατά τη δεκαετία του 1960, όταν ο ελληνικός κινηματογράφος ζούσε ημέρες μεγάλης δόξας, ο Βασίλης Δημητρίου είχε τόση δουλειά που μπορεί να αναλάμβανε να σχεδιάσει πάνω από 10 αφίσες την εβδομάδα. Τα τελευταία χρόνια μόνο ένα σινεμά στην Αθήνα, το «Αθήναιον», κρατούσε την παράδοση με τις ζωγραφισμένες αφίσες ταινιών.

Προτεινόμενα για εσάς