Αναπόφευκτα τα νέα μέτρα στήριξης

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2020 07:00
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Πάνου Φ. Κακούρη
[email protected]

Τα δύσκολα με τον κορονοϊό, τόσο στον υγειονομικό όσο και στον οικονομικό τομέα, είναι μπροστά μας και για να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες στην υγεία και στην οικονομία χρειάζεται σχέδιο, κανονικό και πειστικό. Επί παραδείγματι, όχι κάτι σαν το «σχέδιο» του ανοίγματος των σχολείων, που μπάζει από παντού, καθώς εν μέσω πανδημίας προέβλεπε, ανεξήγητα, την επίσπευση της έναρξης της σχολικής χρονιάς, την αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις και την, τελικά, ασαφή ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων. Από τις αρχές Αυγούστου, μετράμε καθημερινά πάνω από 100 κρούσματα ημερησίως και η αγωνία είναι έκδηλη παντού, πλην των  συνωμοσιολόγων, που έχουν άλλου είδους ανησυχίες. Ανά τη χώρα, έχουμε 9.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 3.500 είναι στην Αττική και περίπου 1.800 στη Θεσσαλονίκη. Σημείωση ότι πρόκειται μόνο για τα επιβεβαιωμένα, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν και φορείς του ιού που δεν έχουν εξεταστεί, επειδή είναι ασυμπτωματικοί ή επειδή νομίζουν ότι κόλλησαν κάποια ίωση.

Τόσο οι επιβεβαιωμένοι, μέχρι να εντοπιστούν, όσο και οι ανεπιβεβαίωτοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Στα σούπερ μάρκετ, στις αστικές συγκοινωνίες, στα πλοία, στα αεροπλάνα, στα μπαρ, στις καφετέριες, στις ταβέρνες κ.λπ. Παρατηρείται, επίσης, ότι λόγω του καλοκαιριού ο κόσμος επισκέπτεται τα καταστήματα εστίασης, επειδή τα περισσότερα είναι σε ανοιχτούς χώρους. Τα δύσκολα θα έρθουν όσο θα χειμωνιάζει και λόγω του κρύου οι χώροι αναγκαστικά θα είναι κλειστοί.

Τι θα γίνει τότε; Ο κόσμος θα πηγαίνει στις ταβέρνες, στα μπαρ, σινεμά, θέατρα κ.λπ.; Θα ταξιδεύει με πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία;

Αν λάβουμε υπόψη και την έλευση της γρίπης, οι προοπτικές είναι εφιαλτικές. Δεν θα χρειαστεί η επιβολή καραντίνας από το κράτος. Πολλοί είναι αυτοί που θα επιβάλουν καραντίνα στον εαυτό τους, αποφεύγοντας εξόδους σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό, ενώ, λόγω κορονοϊού, ξένοι τουρίστες δύσκολα θα έρθουν τη φθινοπωρινή και τη χειμερινή περίοδο. Συνεπώς, το ερώτημα είναι, πώς θα δουλέψουν οι χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκαστικά στηρίζονται στη μαζική παρουσία πελατών; Ασφαλώς και δεν θα δουλέψουν, όπως θα ήθελαν ή όπως δούλεψαν πέρυσι. Συνυπολογίζοντας και την υπολειτουργία τους από τον Μάρτιο, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με το λουκέτο. Πριν φτάσουμε εκεί, απαιτείται κυβερνητική δράση, με την άμεση κατάρτιση σχεδίου στήριξης των πληττόμενων κλάδων, παρά το τεράστιο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού. Το κράτος έχει να κερδίσει μεσομακροπρόθεσμα από τη διατήρηση εν ζωή μιας επιχείρησης, ενώ με βεβαιότητα χάνει πολλαπλώς από μια κλειστή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή