Όχι σε διάλογο χωρίς ατζέντα

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2020 07:00
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Το «γαϊτανάκι» των προκλήσεων συνεχίζει απτόητη η Τουρκία. Με μία σειρά εμπρηστικών κινήσεων η Άγκυρα δείχνει πως ουσιαστικά δεν επιθυμεί τον διάλογο, αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με την οικονομία της γειτονικής χώρας να βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, φαίνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να συσπειρώσει το εσωτερικό του ακροατήριο μεταφέροντας την ένταση εκτός συνόρων.

Ωστόσο, παρά τα ευρωπαϊκά μηνύματα και τις προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι -ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες διαλόγου-, δεν φαίνονται σημάδια καλής θέλησης, που να αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η ελληνική πλευρά καλείται να συνεχίσει τη σφυρηλάτηση ισχυρών συμμαχιών και να μείνει σταθερή στις πάγιες θέσεις της. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η Ελλάδα δεν λέει όχι στον διάλογο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πράξη μέσα σε ένα σκηνικό εντεινόμενων προκλήσεων.

Επίσης δεν είναι δυνατόν η ατζέντα των συζητήσεων να είναι κενή και να βάζει η Άγκυρα όποιο θέμα επιθυμεί στο τραπέζι. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως το μόνο θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τίποτα άλλο δεν μπορεί να μπει διά της πλαγίας οδού στο τραπέζι.

Από εκεί και πέρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η στάση που τελικά θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο των προκλήσεων. Είναι δεδομένο πως οι δηλώσεις θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσουν τη θέση τους και σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η κινητικότητα είναι έντονη στα ελληνοτουρκικά, εν όψει και της άτυπης συνάντησης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βερολίνο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επαφές που θα έχει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σήμερα στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Άγκυρα.

Παράλληλα αύριο η Βουλή ψηφίζει τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, ενώ αναμένονται και νέες πρωτοβουλίες που θα στέλνουν μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Δεδομένο είναι πως πρόκειται για μία εβδομάδα εξελίξεων, που μπορεί να βγάλει και ειδήσεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή