Με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κορυφώνεται σήμερα η διπλωματική αντεπίθεση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Η Τουρκία μέσα σε διάστημα 20 ημερών έστειλε για δεύτερη φορά το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις κινήσεις αυτές της τουρκικής πλευράς η Ελλάδα απάντησε ξεκινώντας ένα διπλωματικό μαραθώνιο ώστε να διεθνοποιήσει την κατάσταση. Η πιο ηχηρή υποστήριξη ήρθε από την πλευρά της Γαλλίας με τον Γάλλο πρόεδρο να ενισχύει προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δύο χώρες να πραγματοποιούν κοινή ναυτική άσκηση «υψηλού συμβολιμού» σε περιοχή που περιλαμβάνει την περιοχή που έχει δεσμεύσει με Navtex η Τουρκία.
Εν τω μεταξύ, παρά τη συγκρατημένη στάση της γερμανικής πλευράς- που σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται στην αργοπορημένη ενημέρωσή της για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ των δύο χωρών- η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε επικοινωνία χθες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας.
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί επικοινωνία και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον Τούρκο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μισέλ κατέστησε σαφές ότι «Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου».
Έπειτα από τις ευρωπαϊκές κλήσεις στον Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ.
Παράλληλα χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.
Μετά τις χθεσινές συναντήσεις του στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, κατέστησε σαφές κατά τις συναντήσεις του πως η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες τις χώρες της περιοχής μας, κίνδυνο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, όπως υπογράμμισε.
Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει την πλήρη του υποστήριξη προς την Ελλάδα. «Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσίευσε η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα. «Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».
Σήμερα ο κ. Δένδιας μεταβαίνει στη Βιέννη όπου είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και τον Αυστριακό, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ημέρα των τουρκικών προκλήσεων,το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Άγκυρα να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του πλοίου και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
Μάλιστα ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει από τη Βιέννη στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. το οποίο συνεκλήθη κατόπιν σχετικού ελληνικού αιτήματος προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
naftemporiki.gr