Η Ευρωπαϊκή Ένωση «έβαλε πάγο» στις διεκδικήσεις Ερντογάν

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 21:20
UPD:21:21
via REUTERS/MURAT CETINMUHURDAR/PPO
A- A A+

Φαίνεται ότι η πολιτική επιλογή της άσκησης διπλωματικής πίεσης και διατήρηση της έντασης στα ελληνοτουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο από τον Ταγίπ Ερντογάν προς την ΕΕ, δε τυγχάνει ανάλογης ανταπόκρισης, όπως συνέβαινε κατά κόρον στο παρελθόν.

Και αυτό διότι αν είναι έγκυρες οι «διαρροές» Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το τι ειπώθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη οΤούρκος Πρόεδρος με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο τελευταίος φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι «Η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου» .

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, επισήμανε ότι «η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν ο αποψινός νέος γύρος τηλεφωνικών επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τα όσα εισέπραξε, μαλλόν δεν θα πρέπει να άφησαν ικανοποιημένο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικά από τη στιγμή που ο τελευταίος βλέποντας τα περιθώρια διπλωματικών επαφών να στενεύουν και τουςε ελιγμούς του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, εντός και εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας να μην αποδίδουν όσα ανέμενε ο Τούρκος Πρόεδρος τείνει «χείρα φιλίας προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη, ζητώντας πλέον την έναρξη ενός ...εποικοδομητικού διαλόγου για την επίλυση των όποιων διαφορών».

Στο μεταξύ τηλεφωνική επαφή με τον Σάρλ Μισέλ είχε την Πέμπτη, μετά τον Τούρκο Πρόεδρο, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στα όσα ειπώθηκαν μεταξύ των κ.κ. Μπορέλ - Ερντογάν, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την πάγια θέση της Ελλάδας σχετικά με την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και το δίκαιο της Κύπρου στην εμβέλεια της  ΑΟΖ των χωρικών της υδάτων.

naftemporiki.gr  με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή