Κορωνοϊός: Βλέπουμε μπροστά μας την «κόκκινη» γραμμή;

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 09:17
UPD:09:21
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Αυξάνονται οι ανησυχίες των ειδικών για τα νέα κρούσματα στη χώρα μας τα οποία σταθεροποιούνται πλέον σε τριψήφια νούμερα.

Όπου δεν εφαρμόζονται τα μέτρα παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, σημείωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, τονίζοντας πως την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 961 κρούσματα, αριθμός που έχει διπλασιαστεί .

Νέο καμπανάκι χτύπησε μάλιστα χθες με την ανακοίνωση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ καθώς σχεδόν τα μισά εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αττικής καταγράφοντας 82 νέα κρούσματα με  τα συνολικά κρούσματα στη χώρα μας να ανέρχονται στα 196.

Την έντονη ανησυχία του για τα υψηλά νούμερα στα κρούσματα της Αττικής εξέφρασε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο πρόεδρος μάλιστα του συλλόγου, Γιώργο Πατούλη, προειδοποίησε πως «κινδυνεύουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούμε στο μάτι του κυκλώνα».

Αναφορικά με τα χθεσινά κρούσματα, τα 20 από αυτά εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, και έξι είναι εισαγόμενα που  αυτοβούλως για έλεγχο. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 42 κρούσματα και στη Λάρισα επτά, ενώ κρούσματα εντοπίστηκαν διάσπαρτα συνολικά σε 23 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Αυτό επιβεβαιώνει τη γενικευμένη διασπορά του ιού στη χώρα μας, για την οποία κάνουν συχνά λόγο οι ειδικοί. Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε για την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στον πληθυσμό, κινητικότητα που έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη διασπορά του κορωνοϊού. Είναι η «κόκκινη» γραμμή που βλέπουμε μπροστά μας, είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, συγκρατημένα αισιόδοξος φάνηκε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος  μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως οι ειδικοί αναμένουν σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Σταθεροποίηση στην οποία θα οδηγήσουν τα νέα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν και νέοι περιορισμοί, συνέχισε για να θίξει στην πορεία δύο παράγοντες που προκαλούν πρόσθετη ανησυχία στους ειδικούς, την αύξηση των οφανών κρουσμάτων και την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, οι οποίοι τριπλασιάστηκαν σε λίγες εβδομάδες. Να σημειωθεί ότι με βάση τα χθεσινά δεδομένα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 26. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή