Κορωνοϊός: Ανησυχία από την αύξηση κρουσμάτων μεταξύ των νέων

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 23:35
Eurokinissi/ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΗΣ
A- A A+

Την έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους  - μέλη της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορωνοϊού προκαλούν όχι μόνο η διαρκής αυξητική τάση νέων κρουσμάτων καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου, αλλά και το γεγονός ότι πλέον τέσσερα στα δέκα περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό αφορά νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 39 ετών.

Αντίθετα, οι ηλικιωμένοι  άνω των 65 χρόνων - οι οποίοι είναι μεν πολύ πιο ευάλωτοι στον ιό, αλλά επιδεικνύουν και πολύ μεγαλύτερη προσοχή τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα ατομικής προφύλαξης  -  να καταλαμβάνουν μόλις το 16% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μάλιστα,  η πλειονότητα αυτών εμφανίζει πολύ ήπια συμπτώματα της νόσου, που την καθιστά εύκολα ιάσιμη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής δε χρειάζεται να νοσηλευθεί. 

Παρόλα αυτά δεν παύει να αποτελεί εν δυνάμει εστία νέων μολύνσεων ειδικά μέσα στο στενό συγγενικό του περιβάλλον

Επιπλέον, η γεωγραφική κατανομή του ιού την Τρίτη 11 Αυγούστου, όπου συνολικά καταγράφηκαν 196 νέα κρούσματα και ένας θάνατος έδειξε ότι περίπου μία στις δύο μολύνσεις καταγράφηκε στην Αττική (82).

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Υπουργείου Υγείας η Επιτροπή Επιδημιολόγων και Λοιμωξιολόγων εκτιμά, βάσει της ηλικιακής ομάδας των περισσότερων καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων που είναι νεαρά άτομα, ότι πρόκειται για παραθεριστές οι οποίοι δεν αποκλείεται να πέρασαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε κάποιο από τα δημοφιλή στη νεολαία νησιά των Κυκλάδων, Δωδεκανήσων ή του Ιονίου (π.χ. η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος κ.α).

Σε αυτά τα νησιά, όπως διαπίστωσαν τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου του ΕΟΔΥ υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις συνωστισμού και μη ορθής τήρησης των κανόνων προφύλαξης, όπως η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων ,το σχολαστικό πλύσιμο χεριών και η χρήση αντισηπτικών.

Τα παραπάνω φαινόμενα παρατηρήθηκαν κυρίως σε υπαίθρια και παραλιακά κέντρα διασκέδασης και beach bar . 

Μάλιστα τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα και σε ορισμένες περιπτώσεις «λουκέτα» σε επιχειρήσεις που διαπιστώθηκε πως παρανομούν δε φάνηκε να συνετίζουν τους υπόλοιπους επίδοξους «παραβάτες», με συνέπεια την περασμένη Δευτέρα η Κυβέρνηση να αποφασίζει το κλείσιμο όλων των χώρων εστίασης από τις 12 το βράδυ έως και τις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, σε περιφέρειες της χώρας που θεωρούνται δημοφιλείς προορισμοί το καλοκαίρι και ιδιαίτερα όσο πλησιάζουμε στις 15 Αυγούστου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή