Covid-19: Πώς θωρακίζονται οι ευρωπαϊκές χώρες

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020 22:09
UPD:22:12
REUTERS/Leonhard Foeger
A- A A+

Οι χώρες της Ευρώπης θωρακίζονται η μία μετά την άλλη καθώς  πλησιάζει η επέλαση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Μετά τα υποχρεωτικά τεστ της Γερμανίας και την αλλαγή στρατηγικής από το φθινόπωρο, Ολλανδία, Αυστρία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Φινλανδία παίρνουν μέτρα στην σκιά αύξησης των κρουσμάτων.

Ολλανδία: Ο Ρούτε συνιστά αποφυγή συνωστισμού

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε σήμερα τους τουρίστες να αποφεύγουν τις πολυσύχναστες συνοικίες του Άμστερνταμ, μετά την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ολλανδία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός διέκοψε τις καλοκαιρινές του διακοπές αφότου το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) ανακοίνωσε σήμερα 601 νέα κρούσματα, από 426 μία ημέρα νωρίτερα.

«Πολύ ειδικά για την πόλη του Άμστερνταμ, λέω τους ξένους και ντόπιους τουρίστες και εν μέρει εκ μέρους της δημάρχου: αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη της πόλης», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους από τη Χάγη.

Ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται κι ότι θα είναι «ηλίθιο» να προσποιηθούμε το αντίθετο. Τα νέα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως μεταξύ των πολιτών ηλικίας 20-40 ετών.

«Ο ιός καταγράφει επικίνδυνη πρόοδο και κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε μαζί τον τελευταίο μήνα», υπογράμμισε.

«Δεν θέλουμε ένα δεύτερο lockdown και δεν χρειάζεται να έχουμε ένα, όμως αυτό δεν θα συμβεί από μόνο του», τόνισε.

Αυστρία: Μερική ταξιδιωτική οδηγία για Ισπανία

Λόγω των "επιδημιολογικών εξελίξεων" σε σχέση με τον κορωνοϊό, η αυστριακή κυβέρνηση θα εκδώσει μερική ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Ισπανία από τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη.

Η ταξιδιωτική προειδοποίηση τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα και ισχύει για την ηπειρωτική Ισπανία, ενώ εξαιρούνται οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριοι Νήσοι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην Ιβηρική χερσόνησο πλήττονται από τον κορωνοϊό όλες οι ισπανικές επαρχίες και ως εκ τούτου γίνεται ρητά προειδοποίηση για ταξίδια στην ηπειρωτική Ισπανία, ενώ αρχικά δεν εκδίδεται προειδοποίηση για τις Βαλεαρίδες Νήσους (συμπεριλαμβανομένων της Μαγιόρκας, της Μινόρκας και της Ίμπιζα) και των Καναρίων Νήσων (συμπεριλαμβανομένων των Τενερίφης, Φουερτεβεντούρα και Γκραν Κανάρια).

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη τονίζει ότι "ταξιδιώτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην ηπειρωτική Ισπανία από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, όταν επιστρέφουν στην Αυστρία θα πρέπει να καταθέτουν ένα αρνητικό τεστ για το SARS-CoV-2.

Επιστρέφει η μάσκα

Τα μεγάλα μουσεία της Βιέννης επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας για τους επισκέπτες, όπως, για παράδειγμα, η προστασία από το στόμα και τη μύτη είναι πλέον εκ νέου υποχρεωτική στα ξακουστά μουσεία της αυστριακής πρωτεύουσας: το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και στην Αλμπερτίνα, το Μπελβεντέρε, το Μουσείο Εφαρμοσμένης Τέχνης και το Μουσείο της Βιέννης.

Βρετανία: Εκτός λίστας ασφαλών χωρών το Βέλγιο

Η Βρετανία πρόκειται να αφαιρέσει σύντομα το Βέλγιο από τη λίστα των «ασφαλών» χωρών, ανέφερε ο δημοσιογράφος Καρλ Ντίνεν του δικτύου ITV μέσω του Twitter, σημειώνοντας ότι «επίκειται» αυτή η απόφαση.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όσοι φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Βέλγιο θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Η Γαλλία και η Μάλτα θα παραμείνουν στη λίστα των «ασφαλών» χωρών, στην οποία πρόκειται να προστεθεί και η Πορτογαλία εντός των επόμενων εβδομάδων.

Φινλανδία: Συζητά μέτρα

Η κυκλοφορία του νέου κορονοϊού αυξάνεται και πάλι στη Φινλανδία και οι υγειονομικές αρχές της σκανδιναβικής χώρας ετοιμάζουν νέα μέτρα για την ερχόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Αν και η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού είναι από 1,1 έως 1,4, διευκρίνισε η διευθύντρια στρατηγικής του υπουργείου Υγείας, Λίζα-Μαρία Βοϊπιο-Πούλκι, σε συνέντευξη Τύπου.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη», είπε και πρόσθεσε πως «ένα είδος δεύτερης φάσης έχει ξεκινήσει», αν και είναι πολύ νωρίς να γίνει λόγος για ένα «δεύτερο κύμα».

«Το εύρος που θα λάβει το κύμα θα εξαρτηθεί από την απόκρισή μας», είπε.

Παρά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων μόλυνσης, η Φινλανδία παραμένει η χώρα με το πιο μικρό ποσοστό κρουσμάτων στην Ευρώπη. 

Συνολικά, 7.512 κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, εκ των οποίων 331 θάνατοι, έχουν καταγραφεί στη χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων. 

Ένας «οδικός χάρτης» θα δημοσιοποιηθεί στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, μαζί με μέτρα περιορισμού που θα επιβληθούν αν η κυκλοφορία του ιού συνεχίσει να αυξάνεται.

Τα τελευταία μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά lockdown και, για πρώτη φορά, μια σύσταση για χρήση μάσκας.

Ισπανία: Εκστρατεία πόρτα πόρτα

Η Καταλονία συνεχίζει σήμερα την εντατική εκστρατεία εντοπισμού του νέου κορωνοϊού, πολλές φορές από πόρτα σε πόρτα, σε τρεις πόλεις, προκειμένου να φρενάρει την αύξηση των κρουσμάτων, που απειλεί την περιφέρεια της βορειοανατολικής Ισπανίας, μίας από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία.

Καμιά εκατοστή άνθρωποι συνωστίζονταν σήμερα μπροστά από μια ιατρική μονάδα που στήθηκε εκτάκτως στο Ριπολέτ, βόρεια της Βαρκελώνης, για να υποβληθούν δωρεάν σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19.
Σε ορισμένες συνοικίες της πόλης των 40.000 κατοίκων, τα τεστ διεξάγονται από πόρτα σε πόρτα, «βάσει του γεωεντοπισμού των κρουσμάτων», ανακοίνωσε χθες η περιφέρεια σε ένα δελτίο τύπου.
Ίδια στρατηγική εφαρμόζεται σε δύο κοντινές πόλεις, το Σαβαδέλ και την Τεράσα, όπου «το ποσοστό μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό αυξήθηκε», διευκρίνισε η τοπική κυβέρνηση.

Μπροστά στην κίτρινη σκηνή του έκτακτου ιατρικού κέντρου στο Ριπολέτ, η Τατιάνα Παλομάρες, 27 ετών, πήγε μαζί με πολλούς συγγενείς της.

Υποχρεωτική μάσκα στο Σεν Τροπέ

Μπροστά στη «μεγάλη συρροή τουριστών», η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική από το προσεχές Σάββατο στο κέντρο του Σεν Τροπέ, του διάσημου παραθεριστικού θέρετρου στην Κυανή Ακτή, το οποίο προτιμά το διεθνές τζετ σετ.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στο κέντρο, το λιμάνι και στο κάστρο του Σεν Τροπέ, ενώ θα διαρκέσει έναν μήνα και θα μπορεί να ανανεωθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα η περιφέρεια.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης ούτε την ημέρα ούτε τη νύχτα» σε ορισμένους δημόσιους χώρους λόγω της «μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων», τονίζεται.
Σήμερα, εξάλλου, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι κατέγραψε 1.604 νέα κρούσματα Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με τον ημερήσιο απολογισμό να παραμένει άνω των 1.600 κρουσμάτων για δεύτερη συναπτή ημέρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

naftempotikigr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή